пʼятниця, 13 січня 2017 13:03

Школярів варто переводити на онлайн-навчання - експерт

Школярів варто переводити на онлайн-навчання - експерт

З 11 січня столичні школярі вийшли з карантину. Перевищення епідеміологічного порогу спостерігали з 9 грудня. Тоді у Києві закрили перші 10 шкіл. Загалом у столиці на час карантину припинили роботу 138 середніх навчальних закладів.

До 14, 15 і 16 січня зачинені школи Запоріжжя, Кропивницького, Черкас і Львова.

"Скільки шкіл закрили на карантин по Україні, поки що невідомо. У кожній вирішують, чи йти на карантин, окремо. Дивлячись, кому школа підпорядковується — облраді, міськраді чи приватному власнику", - каже Gazeta.ua педагог, заслужений вчитель України Віктор Громовий. Він розповідає, як вирішити проблему карантину та ущільнення шкільної програми.

Як уникнути карантинів у школах?

- У західних країнах проблеми карантину немає. Там поширена вакцинація і культурно закладена турбота про ближнього. Якщо всі ходять у масках, то не тому, щоб самим вберегтись, а щоб не заразити іншого. В Україні такої культури поведінки немає. Як і елементарної дезінфекції громадських місць і провітрювання приміщень. Вакцинація у нас не поширена.

В Україні щороку школи закривають на карантин. Чи не краще було б перенести навчання на літо, а взимку зробити більші канікули?

- Карантин - річ абсолютно непередбачувана. Цю проблему потрібно вирішувати на місцевому рівні. Продовжувати навчальний процес у червні, щоб натомість взимку зробити довшими канікули й уникнути карантину, не потрібно. Якщо в Україні зсунути навчальний рік на місяць і вчитися у червні, виникне питання кондиціювання повітря. У червні, зазвичай, спека, а скільки у наших школах кондиціонерів? Наприклад, японські школи всі обладнані кондиціонерами. Наша матеріальна база зовсім до цього не готова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наприкінці зими прийде нова хвиля грипу - МОЗ

Через карантин діти не встигають пройти шкільну програму. Вони пропускають до двох тижнів навчання.

- Стискання шкільної програми через карантин - не гостра проблема, бо її так чи інакше ущільнюють. Дітей можуть зривати з уроків з будь-якого приводу. Це було і в радянський період, коли нас місяцями змушували допомагати колгоспам, і на шкільну програму ніхто не зважав. Те саме зараз - дітей відривають від навчання на різні самоврядування, заходи тощо. Ясно, що це не нормально. Але так побудована наша освіта.

Як вирішити цю проблему?

- Єдиний оптимальний варіант - дистанційне навчання, щоб діти навчалися он-лайн. Але тут існує повно бюрократичних перешкод. Наприклад, як оплачувати вчителю ці онлайн-уроки.

Зараз ви читаєте новину «Школярів варто переводити на онлайн-навчання - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі