Ексклюзиви
субота, 30 липня 2016 11:00

Робот-хірург робитиме надскладні операції

 

У Великобританії працюють над створенням ендоскопічного робота-хірурга. Він допомагатиме проводити складні операції, після яких людина швидше одужує.

Ендоскопічна хірургія є найбільш безпечним способом оперування і одним з найскладніших. Компанія Cambridge Medical Robotics створить спеціальну машину на допомогу лікарям. Завдання такої операції полягає у відсутності великих надрізів на тілі людини. Замість них робляться маленькі надрізи, в які вводять необхідні хірургічні інструменти. Оскільки не кожен хірург володіє достатньою кваліфікацією, такий робот стане у нагоді в кожній країні

Розробка пристрою, який дозволить лікарям не витрачати час на освоєння тонкостей ендоскопічної хірургії, тобто практично одразу виконувати операцію, є головною метою проекту. Для проведення операції із роботом необхідно лише навчитись ним керувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот-хірург пересадив підшлункову за три години

Більше 12 млн людей в світі потребують таких операцій, і лише половині з них були надані необхідні послуги. Через відсутність майстерності лікарів інші не мають такої можливості. Про це зазначає Мартін Фрост, виконавчий директор Cambridge Medical Robotics. Він описує прилад як модульну конструкцію з гнучкими інструментами. Така конструкція вимагатиме зосередженої уваги на дистанційному керуванні процесом. Тобто лікар керуватиме роботом, поки той робить операцію людині.

Перший робочий прототип планують створити впродовж року.

Нагадаємо, що штучний інтелект навчили діагностувати рак з точністю до 92%.

Зараз ви читаєте новину «Робот-хірург робитиме надскладні операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути