Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2017 11:15

Психолог розповів, як швидко і якісно підготуватись до іспиту

Якщо ви не вчили предмет, з якого іспит, протягом семестру, буде складно отримати високий бал. Але можна отримати хороший результат, працюючи за схемою "склав-забув". Це можна досягти визубривши питання, маючи шпаргалки або план відповідей. Психологи не рекомендують сидіти всю ніч та готуватися. Ясна голова - це суттєвий внесок в підготовку до іспиту.
"Готуючись до іспиту, треба зробити сприятливі умови. Для початку варто усунути шум і те, що відволікає. Займіть сидяче положення за столом, яке налаштовує на роботу, а не на відпочинок. Забезпечте себе водою та енергетичним перекусом в вигляді горіхів, сухофруктів і чорного шоколаду", - радить Олександр Пушков, сімейний і дитячий психотерапевт з Дніпра. 5 років працює у цій сфері.

 


У кожного учня або студента є домінуючий канал сприйняття і обробки інформації. Знаючи свої сильні сторони, можна більш ефективно організувати процес запам'ятовування - малювати схеми, читати інформацію вголос або записувати на диктофон і потім слухати.
"Умовно всіх людей можна розділити на два типи - ті, кому легше запам'ятовувати інформацію дослівно і ті, хто засвоює суть, зміст матеріалу. У зв'язку з цим одним підійде варіант "зубріння" (механічного запам'ятовування), іншим слід логічно пов'язувати інформацію. Виділяють 4 категорії людей:
1) аудіали (в основному отримують інформацію через слуховий канал);
2) візуали (за допомогою зору);
3) кінестетики (сприймають більшу частину інформації через нюх, дотик, за допомогою рухів);
4) дігітали (сприйняття інформації у них відбувається в основному через логічне осмислення, за допомогою цифр, знаків і логічних доказів)", - говорить Пушков.
Важливі емоції під час складання іспиту. З ними можна домовитись, каже психолог:
"У психології існує закон Джеймса-Ланге - ця теорія говорить про можливість управління внутрішніми відчуттями і емоціями: здійснюючи дії, характерні для того чи іншого внутрішнього почуття, ми зазвичай починаємо викликати і саме почуття. Іншими словами, щоб відчути себе впевненим, потрібно розправити плечі і підняти високо підборіддя.
У кожної людини є свої хитрощі домовлятися з самим собою - хтось мотивує себе приємним подарунком при успішній здачі, хтось знижує значимість ситуації, хтось згадує приємні моменти з минулого. Емоції можуть стати союзником, допомагаючи сконцентруватися на роботі, випромінюючи впевненість і оптимізм. Також можуть стати і ворогом, знецінивши всі старання під час підготовки, змушуючи відчувати хвилювання, страх і смуток. Головне, що потрібно знати - ми господарі своїх емоцій і можемо ними керувати."

 

Якщо ситуація взагалі плачевна і запам'ятати весь матеріал неможливо, то визначте ключові, ключові теми і вивчіть їх. А якщо ви отримали питання, яке ви не вчили, дійте як в анекдоті про блоху - плавно переходите на вивчений матеріал. Ще одним "фінтом" в отриманні високої оцінки є висловлення власної думки. Багато викладачів цінують власну думку.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповів, як швидко і якісно підготуватись до іспиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути