Ексклюзиви
четвер, 23 лютого 2017 12:04

Популяризувати українську потрібно методами КДБ - науковець

Популяризувати українську потрібно методами КДБ - науковець
Фото: О.Капнік

Росія веде війну не тільки зброєю, але й інформацією. Тому в умовах війни українці не повинні забувати про захист української мови.

В Україні відсутня єдина державна політика у сфері державної мови. Про це заявив директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко під час круглого столу "Мовна деколонізація України: закон і практика". Він відбувся в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.

"Зараз в Україні не має єдиної системи щодо питань стану і статусу української мови. Так, як колись працювало КДБ, Політбюро партії, сьогодні не працює наше СБУ. Коли працювали КДБісти, вони продумували систему дій русифікації. Вона була єдиною. Коли у ній давав збій один елемент - інший підтримував. Тому вдалося досягти такого високого рівня русифікації усього Радянського Союзу. Усе було продумано до найменших деталей: конференції русистів, зарплатня науковців, поширення знань про російську мову та літературу. Тому доки українська мова, ідея, ідентичність не буде центральним об'єктом діяльності держави як організації, нічого не вийде", - каже Гриценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посадовцям видаватимуть сертифікати про знання мови

За права української мови та україномовних громадян відповідають активісти. "Мовні питання взяли під свою опіку волонтери та громада. Активісти відстоюють ідею української мови. Вони ведуть боротьбу за те, щоб люди, у яких вкрало українську мову так зване російськомовне населення, мали змогу повернутися до української мови, опанувати її. Але громада - це церковна миша. Вона не може всього оплатити і всього зробити", - розповідає філолог.

У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти про державну мову. Закон 5556 зареєстрували у грудні минулого року. Закони 5669 та 5670 - у січні нинішнього. Їх розглядатиме спеціальний комітет. Саме він визначить переваги й недоліки кожного та надасть рекомендації щодо опрацювання.

Зараз ви читаєте новину «Популяризувати українську потрібно методами КДБ - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути