вівторок, 06 квітня 2021 16:35

Суд назвав незаконним пошук плагіату в дисертації міністра

Суд назвав незаконним пошук плагіату в дисертації міністра
Суд назвав незаконним пошук плагіату в дисертації міністра фото: education.ua

У вересні 2020 року Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти виявив плагіат у роботі міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. У свою чергу окружний адміністративний суд Києва визнав, що такі дії НАЗЯВО є незаконними.

"Мені важко судити конкретно за цей випадок. Я не читав наукової праці міністра. Є просто загальні тенденції. Кількість псевдонауковців в Україні сягає 99,9 відсотка. Найчастіше дисертації та інші види робіт пишуть на замовлення. Суспільство з цим давно змирилося. В Україні вважають нормальним явищем купити собі кандидатську або докторську роботу. Багато разів натрапляв на джерела, які використовували мої ідеї. Це є нормою для нашого суспільства. Чужа інтелектуальна власність в Україні нічого не варта", - розповідає Gazeta.ua заслужений вчитель України та редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві та Чернігівській області пробне ЗНО перенесли

Проблема плагіату в навчальних і наукових роботах останнім часом набула неабиякого загострення не тільки в Україні, а й в усьому світі. Не в останню чергу це пов'язано з інтенсивною комп'ютеризацією та інформатизацією всіх аспектів людського життя.

"Як правило, вина не тих людей, які захищали роботи. Винні ті, хто їх створював. Зрозуміло, що ці роботи виконували на замовлення. В основному запозичують ідеї з російськомовних джерел. Потім виявляється, що це запозичення взагалі з англомовних джерел", - додає Віктор Громовий.

Кримінальну відповідальність за плагіат передбачено ст. 176 Кримінального кодексу України. За такий вид порушення передбачили штраф від 2400 до 17000 грн. Найчастіше у випадку використання плагіату винну особу притягують до цивільної відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Суд назвав незаконним пошук плагіату в дисертації міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути