вівторок, 13 грудня 2016 15:00

Науковці розповіли про ілюзію бокового зору

Науковці  розповіли про ілюзію бокового зору

Краєм ока ми бачимо не те, що збоку від нас, а те, що перед нами. Такі результати дослідження нідерландських вчених, опублікованих у матеріалі Psychological Science.

У експерименті вчених взяло участь двадцять осіб. Добровольцям показували одинакові картинки. Спочатку вони потрапляли на центр зорового поля, а потім на край ока. Пізніше, зображення, що було скраю, починало змінюватися. Картинки відрізнялися за формою, відтінками, яскравістю. Відмінності поступово наростали. Лише через деякий час піддослідні помітили: те, що вони бачить по центру, відрізняється від того, що вони бачать краєм ока.

Психологи прийшли до висновку, що наш мозок намагається зрівняти зорове сприйняття. Нам здається, що і перед собою, і збоку ми бачимо одне і те ж. Насправді, це не так. "Ілюзії однаковості" підкоряються усі параметри: і форма, і яскравість, і рух. Якщо відмінності були дуже явними, ілюзія руйнувалася. Людина бачила, що перед ним і збоку відбувається різні речі. Якщо ілюзія виникала, то трималася вона дуже довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укол в око повертає сліпим зір

Результати експерименту дослідник пояснюють тим, що від бокового зору ми отримуємо мало інформації. Мозок намагається заповнити прогалини тими відомостями, які приніс прямий погляд.

Навіть якщо збоку відбувається щось, нам здається, що не відбувається нічого - наше сприйняття "розтягує" центральну картинку на все поле зору. Іноді тим же краєм ока ми помічаємо щось незрозуміле. У таких випадках мозок заповнює брак інформації з якихось інших джерел. Наприклад, з зорової пам'яті.

Вчені довели, що зір треба "вигулювати". У дітей, які більше часу проводять вдома, швидше розвивається короткозорість.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розповіли про ілюзію бокового зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути