Ексклюзиви
четвер, 29 грудня 2016 19:00

На які зміни чекати в освіті у 2017 році

На які зміни  чекати в освіті у 2017 році

Цього року профільне міністерство внесло чимало реформ у систему освіти. Практично повністю видозмінили початкову школу, затвердили 12-річне навчання, ухвалили концепцію Нової школи, змінили умови вступної кампанії у вищу школу. Усі зміни - лише перший крок на шляху реформ. На досягнутому Міносвіти не зупинилося.

Яких змін в освіті чекати наступного року Gazeta.ua дізнавалася в експертів.

Заступник міністра освіти Павло Хобзей:

"У 2017 році має бути прийнятий стандарт для Нової української школи. Вже треба починати друкувати підручники для першокласників, які підуть до школи у вересні 2018-го. Також будуть переглянуті навчальні програми для 5-9 класів з метою розвантаження програм від другорядної інформації, від дублювання. Планується узгодження різних предметів і основне - запровадження компетентнісного підходу у програмах. Будуть створені робочі групи. До червня наступного року вони мають напрацювати програми, за якими ми почнемо переходити до компетентісного підходу у навчанні. У всіх предмети треба увести ці речі. Діти мають не тільки знати, а й використовувати отримані знання.

У квітні пройде моніторинг якості початкової освіти, який проведе Український центр оцінювання якості освіти. Це буде початковий замір перед запровадженням концепції Нової української школи. З вересня у школах розпочнеться підготовка до запровадження 12-річного навчання. Інститути післядипломної освіти мають розробити необхідні програми для перепідготовки вчителів, які у 2018 році будуть навчати перший клас. Перш за все мова йде про вчителів, які зараз навчають дітей у 3 класі.

Відбудуться зміни і у професійній освіті. Зараз підготовлений проект Зеленої книги з децентралізації професійної освіти. Її основне гасло: "Професійна освіта - це інструмент для побудови конкурентноздатної економіки кожного регіону". Щоб процес децентралізації у професійній освіті був керований, треба розвивати цю освіту у кожному регіоні. Працюємо над розвитком трьох спеціальностей, які були визначені в програмі Уряду пріоритетними на наступний рік. Це сантехнік, швеї-закрійники та трактористи-комбайнери.

Виділено 50 мільйонів гривень для створення нових центрів з їхньої підготовки. Також готуємо проект до Брюсселю щодо виділення коштів для закупки обладнання для закладів професійної освіти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програму уроків літератури у школі варто змінити - фахівці

Колишній міністр освіти і науки, ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко:

"У наступному році однозначно поліпшиться ситуація у школі. Збільшення заробітної плати сприятиме підвищенню престижу професії вчителя. Посилиться увага до професійно-технічної освіти. Реальність вимагає, щоб ця галузь продукувала якісних спеціалістів.

Дещо гірша ситуація може бути у вищій школі. Демографічна ситуація призведе до того, що деякі університети будуть змушені закриватися і постане питання про укрупнення вищих навчальних закладів. Зокрема створення регіональних університетів у областях. Укрупнення університетів - це безвихідь. Напруга у вищій школі посилиться, бо правила прийому в університети поправили. Вони не враховують вимоги різних галузей. Зарахування студентів за єдиними списками без урахування потреб аграрно-промислового комплексу чи гірничо-видобувної промисловості приведе до того, що ці галузі будуть залишати без кадрів. Це може призвести до "кадрового голоду" в цих галузях.

У цілому новому міністру і її команді вдалося "оздоровити" ситуацію в освіті. А ще у міністра є підтримка прем'єра, а це дуже важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 головних змін в освіті 2016 року

Експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут:

"У наступному році нас чекає новація у системі фінансування освіти. Особливо стосуватиметься сільської місцевості. З наступного року з Міністерства освіти фінансуватиметься заробітна плата тільки вчителям. Виплати технічним працівникам чи медикам будуть проводити з місцевих бюджетів. Якщо для міст це проблеми не має викликати, то для сільської місцевості це може стати викликом. Якщо на місцях не вистачатиме коштів, то є два варіанти: або оптимізувати мережу, або таку категорію працівників переводити на роботу на півставки чи відправляти у відпустки. Мета цього нововведення стимулювати місцеву владу сильніше реформувати свої бюджети.

Наступного року нас чекає продовження процесу реорганізації шкільної мережі у сільській місцевості. Це дуже добре, адже маленькі школи не дають дітям можливості в повному обсязі отримувати необхідні знання. Після укрупнення шкіл вчителям пропонуватимуть якісь посади, можливо, навіть не у системі освіти. Вчителів пенсійного віку відправлятимуть на пенсію".

Зараз ви читаєте новину «На які зміни чекати в освіті у 2017 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути