вівторок, 26 липня 2016 14:41

Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок

Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок
grinchenko-inform.kubg.edu.ua

З 1 вересня цього року учні початкових класів вчитимуться без оцінок до 5 класу. Таку реформу на початку року винесли на обговорення батьків та вчителів у Мiнiстерствi освiти України.

- Зараз йдуть останні затвердження та рекомендації у колегії - каже директор 148 школи ім. Івана Багряного м. Києва, член колегії Міністерства освіти та науки України Сергій Горбачов.

Скасування оцінок у школярів молодших класів розвантажить дитину, позбавить її страху перед шкільним контролем і оцінюванням, - каже він.- Це створить комфортну до навчання обстановку. І основне - буде індивідуальний підхід до кожної дитини. Така система - дуже гуманістична, у розвинутих країнах давно є нормою. Людина завжди потребує оцінки своїх дій, але мала дитина ще не готова до цього. А із 10-11 років вона вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успіхи та невдачі.

Як скасування оцінок вплине на якість навчання учнів?

- Дитина йде в школу не за оцінками, а за знаннями. У молодшому віці вона ще дуже вразлива. Оцінки - бали на неї можуть вплинути як позитивно, так і негативно. Якщо бали високі - дитина боїться робити якiсь нестандартні кроки в навчанні, їй нудно експериментувати, бо має свій бал і пiдсвiдомо дотримується його. Якщо низькі - також дитина визначила свій рівень і буде дотримуватися його надалі.

Яку альтернативу оцінкам пропонують?

- Учитель може сказати учням свою думку про намагання учня : "молодець", "добре", "гарно виходить". Якщо щось не виходить: "Минулого разу ти впорався краще, спробуй і зараз", "зверни увагу на ось це". Може бути навіть це сказано в ігровій формі. Оцінки ж за 12-ти бальною системою будуть лише в 5-му класі.

Чи були експериментальні класи, де не ставили б оцінок?

- В Україні в звичайних школах ще не було. Є приватні школи, наприклад, із системою Монтессорі, де це є нормою. У такому закладі помилка не є негативом, а лише позитивом. Вважається, що неуспішність дитину може більше ранити, ніж дати знання.

Чи встигнуть вчителі "перевчитися" до 1 вересня?

- Дирекції слід проводити активну роз'яснювальну роботу із вчителями початкових класів. Звісно, може бути спротив, адже ще "совкова" система освіти міцно сидить у головах і вчителів, і батьків. Але і це, і багато іншого у нашій системі освіти і підходах треба докорінно змінювати. І це має бути лише початком. Із вчителями та батьками зустрічатимуться експерти із відділу освіти. Їм розкажуть про переваги нової системи оцінювання. Батькам дадуть рекомендації, як говорити із дітьми вдома про успішність і критерії. Щоденники ніхто не відміняє - дитина має з дитинства мати свій робочий записник, куди нотуватиме справи і вчитиметься планувати свій день. Також вчителі можуть записувати побажання і зауваження для батьків.

Із 5-го класу школяра вже будуть оцінювати за 12-бальною шкалою. Чи не буде це стресом?

- Вже із 3-4 класу слід готувати дитину до оцінок. І вчителям, і батькам. Так само заохочувати, оцінювати роботу - "дуже добре" чи "постарайся наступного разу краще". Але вже і додавати - "Якби ми ставили оцінки, то твоя робота заслуговула б на 10 балів". Треба, щоб дитина звикала, оскільки потім буде велике навантаження. В 5-му класі дитина вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успiхи i невдачi.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як на учнів вплине скасування оцінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути