Ексклюзиви
середа, 18 січня 2017 10:11

Чому донори живуть довше за інших

Чому донори живуть довше за інших

Люди, які здають кров, живуть на 5 років довше.

Такі дані оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров'я. Це підтвердили данські вчені з Копенгаґенського університету. Нещодавно вони дослідили донорську базу скандинавських країн.

Виявилось, у донорів постійно оновлюється кров, що позитивно впливає на здоров'я. Але такий ефект можливий лише за умови регулярного донорства - якщо за життя людина здає кілька літрів крові. Почесні донори рідше страждають від хронічних захворювань, ніж інші, стверджують дослідники.

"Донорство ніяк не шкодить людині, а навпаки, зміцнює її. Оновлення крові позитивно впливає на організм в цілому, людина менше хворіє, у неї посилюється імунітет, шкіра залишається еластична і молода. Кров молодого організму відновлюється досить швидко, за один-два тижні. Для людей старшого віку потрібно від декількох тижнів до місяця", - наголосив гематолог Густав Едгрен.

Донорство стимулює роботу внутрішніх органів, забезпечує прилив "свіжої" крові і тонізує організм, передає hitech-news.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первісток у родині хворіє частіше - вчені

Існує ще одна версія, чому донори живуть довше. Справа може бути в психологічному ефекті. Донори просто частіше замислюються про здоров'я і стежать за собою, щоб їхня кров була прийнятна для медиків.

В організмі дорослої людини в середньому 5,5 л крові. Для донорства, як правило, беруть 350-450 мл крові. Це невелика крововтрата, яка на стан здорової людини не впливає. Оскільки обсяг рідини в тілі зменшується, кістковий мозок активує роботу, щоб це компенсувати. Він виробляє нові клітини крові у прискореному темпі. Якщо це відбувається регулярно, організм "запам'ятовує" схему дій і в критичній ситуації починає працювати по ній, ефективно заповнюючи навіть великі крововтрати, пояснюють науковці.

Спеціалісти спростували міф про те, що переливання в організм "молодої" крові дає йому "вічну" молодість. Виявили, що "молода кров" не здатна омолодити організм. Натомість, потрібно знищити певні молекули в "старій" крові, щоб сповільнити старіння.
Зараз ви читаєте новину «Чому донори живуть довше за інших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути