понеділок, 16 січня 2017 16:47

Алкоголь посилює негативні спогади

Алкоголь посилює негативні спогади

Алкоголь не допомагає позбутися від неприємних спогадів, а навпаки. Він посилює і закріплює їх у свідомості, з'ясували науковці з американського Університету Джона Хопкінса.

Виявляється, алкоголь зміцнює з'єднання між нейронами і мозковим центром страху, тому те, що людина хоче забути, стає тільки яскравішим.

Що довше людина намагатиметься "потопити" свої спогади за допомогою спиртних напоїв, то важче буде їй позбутися травматичного досвіду. Адже алкоголь змінює хімію мозку.

Фахівці провели досліди на мишах, штучно викликаючи у них почуття страху. Гризуни отримували удар електричним струмом і чули водночас різні звуки, інформує gogetnews.

Потім мишей розділили на дві групи. Першій групі дали звичайну воду, а другий - напій з 20% вмістом етанолу. Наступного дня вчені спробували зруйнувати негативну асоціацію. Вони відтворювали ті ж звуки, але удар струмом миші не отримували. Ті гризуни, які вживали алкоголь, частіше завмирали, очікуючи удару, порівняно з іншими мишами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премії негативно впливають на здоров'я - вчені

Вчені вивчили зразки тканин мозку піддослідних і визначили, що у "п'яних" мишей негативні спогади зміцнилися в пам'яті.

Послабити або стерти погані спогади, переконують експерти, допоможе лише короткочасна лікарська терапія.

Водночас люди, які вживають щодня невеликі дози алкоголю, живуть довше, ніж ті, хто п'є багато або не п'є взагалі. Це встановили шведські науковці, дослідивши 67,7 тис. осіб.

Жінки, які вживають щодня невеликий кухоль пива або 60 мл вина, живуть, в середньому, на 1,5 року більше і в них знижується ймовірність розвитку раку. Чоловікам з користю для здоров'я можна вживати втричі більше алкоголю, ніж жінкам.

Раніше виявили, що в людей, які зловживають спиртним, спостерігається ураження мозку. Особливо це стосується людей до 25 років. Адже до цього віку мозок людини продовжує дорослішати, активне споживання алкоголю в цей період призводить до серйозних проблем. А коли молодь кидає пити і починає вести здоровий спосіб життя, негативні зміни, викликані алкоголем, не зникають. За словами фахівців, від цього страждають ділянки головного мозку, які контролюють процеси навчання і запам'ятовування.
Зараз ви читаєте новину «Алкоголь посилює негативні спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути