Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2016 18:30

Яким буде апокаліпсис — 8 сценаріїв
10

Людство проживе ще близько 80 років, вважають науковці. За підрахунками іспанського космолога Фергуса Сімпсона, ймовірність того, що кінець світу настане до 2100 року - 87%.

Портал Gazeta.ua пропонує 8 можливих сценаріїв кінця світу.

 

1. Надмірна сонячна активність

Людство може постраждати через надмірну активність Сонця. Землі може загрожувати потік високоенергетичних частинок. Їх спричинять корональні викиди плазми. Ці явища пов'язані зі спалахами на Сонці. Зараз вчені хвилюються, що подібні викиди можуть знеструмити країни й континенти. Масштабні відключення електроенергії на тижні чи місяці матимуть катастрофічні наслідки для країн, залежних від розвитку мереж.

Уперше такий викид стався 1859 року. Він призвів до численних пожеж та оглушив операторів телеграфу, а північне сяйво можна було спостерігати над Кубою. Менш потужний викид (майже y 10 разів) був 1989 року. Тоді жителі провінції Квебек залишилася без світла.

 

2. Падіння астероїда

Падіння небесного тіла може призвести до фізичного знищення людства. Внаслідок цього в атмосферу піднімуться хмари пилу. Вони закриють сонячне світло на кілька місяців. Це спричинить на планеті "довгу зиму", яка загрожує голодом і хворобами. Разом із астероїдом на Землю впаде також величезна кількість космічного сміття.

Вчені прогнозують, що для знищення нашої планети досить астероїда діаметром близько кілометра. Наприклад, динозаврів знищив астероїд діаметром 10 км. На щастя, такі зустрічі вкрай рідкісні: зближення з тілами більшими 10 км відбувається раз на 70 млн років, більшими 1 км – на 250 тис. років.

 

3. Виверження вулкана

Подібні виверження супервулканів трапляються на Землі кожні сто років. Подібна подія загрожує тим, що континент накриє метровий шар пилу. Він погубить сільськогосподарські культури, засмітить водойми та водопроводи, зруйнує будівлі. Сажа y повітрі погано впливатиме й на людей, які не зможуть дихати свіжим чи бодай чистим повітрям. Сажа й пил в атмосфері також сприятимуть зниженню кількості сонячного світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Арктиці температура підвищилась на 12 градусів

До прикладу, виверження вулкана Тоба в Індонезії 75 тис. років тому поставило предків сучасної людини на межу вимирання.

 

4. Танення льодовиків

Вчені прогнозують, що до кінця століття світовий океан може піднятися до рівня 3,5 м. Рівень води піднімається щороку на 3 мм. Викиди відходів провокують глобальне потепління, яке є причиною танення льодовиків. Підвищення рівня світового океану стає помітніше. Насамперед, це позначиться на населенні планети, яке проживає в приморських областях. Це – 20% населення планети. Утім вчені заспокоюють, що це максимальна відмітка, а мінімальна – 1 м.

Проблемами швидкого підняття рівня світового океану уже занепокоїлися y Китаї. Вчені Піднебесної встановили, що в рік вода забирає 1,5 см суші їхньої країни

 

5. Ядерна загроза

Багато дослідників, говорячи про ядерну загрозу, припускають можливість ядерної війни. Академік Андрій Сахаров каже, що застосування ядерного арсеналу США і колишнього Радянського Союзу може призвести до загибелі всієї планети. Застосування ядерної зброї викличе незворотні зміни клімату, вимирання багатьох видів тварин і рослин та повільну смерть людства. Існує також явище "ядерна зима". У повітря піднімаються тисячі тонн частинок пилу. Значна частина сонячного світла не зможе досягнути поверхні Землі. У деяких районах планети температура може впасти на 40 градусів.

Сьогодні, коли холодна війна залишилася далеко позаду, від обох ядерних супердержав навряд чи можна чекати таких кроків.

 

6. Пандемія

Хвороби та епідемії протягом усього часу існування людства забрали мільйони життів. Епідемія чуми, що панувала в Європі y ХIV ст, знищила 25 млн осіб. Від грипу "іспанка" на початку ХХ ст загинули 100 млн осіб.

Сьогодні, коли є антибіотики, запобігти таким хворобам набагато легше. Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що антибіотики стрімко втрачають ефективність. За словами фахівців, деякі з них уже неефективні. Бактерії, які зумовлюють пневмонію, інфекцію крові, гонорею або діарею, частіше не вражають антибіотики.

Британський фізик Стівен Хокінг прогнозує загибель людства від штучно сконструйованого вірусу.

 

7. Демографічний колапс

Знищити нашу цивілізацію можуть і демографічні проблеми. За прогнозами ООН, до 2050 року населення планети може сягнути 10 млрд осіб. Неконтрольоване зростання населення – це брак ресурсів, голод, війни, хвороби. Це провокує глибокий занепад всієї цивілізації.

Загрожувати планеті може й спад народжуваності. Цей процес тою чи іншою мірою характерний для всіх постіндустріальних країн. Якщо народжуваність в усьому світі знизиться до рівня сучасних розвинених країн, то до 2500 року на Землі може не залишитися людей.

 

8. Ейфорія та трансгуманізм

Багато людей на планеті щодня споживають кофеїн, нікотин та інші наркотичні речовини. Вони піднімають настрій, покращують увагу і підвищують активність. Може настати момент катастрофічної залежності від цього. Тоді людство вимиратиме поступово, але неухильно.

Біологічні та технологічні нововведення можуть довести людей до такого рівня, на якому вони не будуть схожі на сьогоднішніх представників людства. Такі люди функціонуватимуть на основі штучного інтелекту. Вони зможуть існувати у вигляді цифрової інформації, що передається надшвидкими мережами. Їхні фізичні тіла вмиратимуть, але отримають доступ до вічного зберігання інформації.

Зараз ви читаєте новину «Яким буде апокаліпсис — 8 сценаріїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути