Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2016 13:31

Зворотний зв'язок: як учасники земельних відносин оцінюють реформи Держгеокадастру

Зворотний зв'язок: як учасники земельних відносин оцінюють реформи Держгеокадастру

Представники громадських та професійних організацій коментують зміни в роботі землевпорядної служби

Державна служба України з питань геодезії, картографії і кадастру підбила підсумки своєї роботи за 2015 рік. У минулому році Держгеокадастр фокусувався на вдосконаленні сервісної складової земельних відносин, розширивши можливості отримання адміністративних послуг та посиливши контроль за якістю та строками опрацювання звернень громадян. "Ми ставили собі за мету зниження побутової корупції за рахунок збільшення точок доступу до адмінпослуг, а також налагодження ефективної системи комунікацій з їх замовниками, – відзначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. – У цій роботі нам важливо отримувати зворотний зв'язок, щоб оперативно корегувати та уточнювати свої дії відповідно до потреб громадян".

Пропонуємо коментарі представників професійного та громадського середовища щодо змін у роботі землевпорядної служби за останній рік.

Микола ПОЄДИНОК, заступник Голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад

Згідно з тими даними, які надходять від наших колег, на сьогодні робота [органів земельних відносин] покращилась. Ця думка збігається і з моїми власними враженнями – співпраця з Держгеокадастром в кращий бік відрізняється від стосунків, які ми мали за часів "Держземагентства"

На рівні місцевого самоврядування у нас немає нарікань на роботу Держгеокадастру; навпаки, ми констатуємо готовність до діалогу та системні реформи, ефект яких може відчути кожен громадянин, – впроваджені електронні сервіси, надана можливість контролю за розпорядженням землями.

Іноді виникають питання до окремих управлінь чи відділів Держгеокадастру на місцях, але це поодинокі випадки і вони не впливають на загальну картину.

Держгеокадастр є одним із розробників змін до законодавства для реалізації задекларованої державою політики децентралізації. Я впевнений, що ця робота покращить взаємодію і стосунки між органами центральної влади та місцевим самоврядуванням у частині земельних відносин.

Роман ЛЕОНОВ, Голова спілки Харківської обласної громадської організації "Спілка землевпорядників Харківщини"

За останній рік ми спостерігали реальні кроки на шляху до принципового розвитку, які здійснював Держгеокадастр. Є позитивні зрушення в частині функціонування Державного земельного кадастру, його наповнення та взаємодії відомства з іншими учасниками земельних відносин.

Звичайно, за рік не можна змінити систему, яка формувалася два десятиліття. Але Держгеокадастру вдалося створити підґрунтя для подальших, більш глибоких реформ, і процес перетворення земельної служби на сервісне, відкрите відомство є незворотнім.

Анатолій ТКАЧУК, директор з питань науки та розвитку громадської організації "Інститут громадянського суспільства", експерт Програми Ради Європи "Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні"

Ми всі є свідками реальної реформи, яка відбувається в Україні, – утворення об'єднаних територіальних громад, які отримали велику юрисдикцію. Проблеми, пов'язані з першим етапом цього процесу, уже в минулому і зараз на перший план вийшла економіка. А економічна складова пов'язана, в тому числі, і з земельними ресурсами.

Управління Держгеокадастру на місцях налагоджують комунікацію з об'єднаними громадами, які стають повноцінними гравцями в державі, та приймають участь в розробці стратегії їх розвитку та формуванні плану дій.

Я вважаю, що зараз питання номер один в цій сфері – збереження і раціональне використання земель навколо населених пунктів, які можуть бути використані для спільного користування у нових великих громадах – під пасовища, під соціальну інфраструктуру. І у вирішенні цього питання ми відчуваємо підтримку Держгеокадастру.

За останній рік з консервативного, закритого відомства земельна служба трансформувалась в принципово нову структуру – гнучку до змін, сучасну, відкриту до нових підходів. Окремо хочу відзначити активне застосовування інформаційних технологій, чого, здається, не було за всю історію її існування. Результат очевидний – ситуація у сфері земельних відносин стала більш прогнозованою, а стосунки між їх учасниками не такими агресивними, як були два роки тому.

Зараз ви читаєте новину «Зворотний зв'язок: як учасники земельних відносин оцінюють реформи Держгеокадастру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути