Ексклюзиви
пʼятниця, 26 серпня 2016 17:11

Зняття мораторію на землю - це грабіж українського народу

Земля належить українському народу, відповідно до Конституції. Тому відкрити ринок сільськогосподарських земель можна лише через всеукраїнський референдум.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова Аграрної партії України 44-річний Віталій Скоцик.

Говоримо 25 серпня після звітно-виборчої конференції Київської міської організації партії. На ній обрали нового голову столичного осередку. Ним став машинобудівник Віктор Салюта.

- Людині, незалежно живе у селі чи місті, потрібна робота й гроші. Україна - один із найбільших світових гравців в аграрному секторі. Земля - основний наш ресурс, щоб створити умови для гідного життя, - каже Віталій Скоцик. - На жаль, продаємо сировину. А якщо її переробляти на кінцеву продукцію - це створить робочі місця для людей. Особливо у містах. Бо усе, що вирощуємо в селі - переробляється в місті. Тому для містян робота Аграрної партії, можливо, навіть важливіша, ніж для селян.

  Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик
Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик

Треба максимально ефективно попрацювати з землею, щоб заробити гроші та реінвестувати в інші галузі. Якщо зможемо достукатися і пояснити киянину, як бачимо розвиток економіки, матимемо реальну підтримку. Вона дасть можливість реалізувати нашу програму.

Чому Київську міську організацію партії очолив машинобудівник?

- Минулого року на місцевих виборах в оновлених списках партії людей, які мають стосунок до аграрного виробництва, було 30 відсотків. Решта - науковці, освітяни, медики. Тому не дивно, що столичну міську організацію очолив авіабудівник. Логіка проста - хочемо виробляти літаки. На початку 1990-х Україна була одним із найбільших світових гравців на ринку цивільної авіації. У середньому виготовляли 173 літаки в рік. Зараз 24 авіабудівні підприємства й 64 тисячі працівників виробляють один літак.

Прогнозуєте, що продукти харчування восени подорожчають на 40-50 відсотків. Чому?

- Через девальвацію національної валюти й підняття тарифів. Складові аграрного виробництва на 80 відсотків - імпортні. Девальвація української валюти призвела до того, що у гривні все значно дорожчало. Наприклад, для ціни на добриво основний фактор - газ. Купуємо його за долари. За останній рік гривня девальвувала на 19 відсотків, а за останні два - на 320. Тарифи також впливають на собівартість. Для зерна потрібні електрика й газ.

Як діятимете найближчим часом?

- Відстоюватимемо інтереси аграрної галузі. Категорично проти зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

На вересень у Києві готуємо велике Аграрне віче. До нього спонукає недолуга Верховна Рада. Вона рухає вітчизняну економіку в прірву. Ключові питання, які треба відстояти до прийняття бюджету на наступний рік: повернути систему оподаткування аграрного виробництва, як було до 1 січня 2015 року.

Якщо влада нас не почує, селяни змушені будуть вийти на акції протесту.

Чим попередня система оподаткування краща за нинішню?

- З 1998 по 2002 рік Аграрна партія мала фракцію у Верховній Раді. У цей час напрацювали пакет податкового законодавства, розпочалася земельна реформа, розробили низку стимулюючих заходів для створення нових підприємств і робочих місць. Держава компенсувала 30 відсотків вартості техніки, яку купували у національних виробників. Україна рухалася до Світової організації торгівлі (стала членом СОТ у 2008 році. - ред.). Розуміли, що аграрна галузь стає основною. Буде локомотивом української економіки. Потрібно було знайти шлях, як підтримати галузь, щоб вона розвивалася й не мала викликів і суперечностей із СОТ. Тому винайшли унікальні інструменти.

Перший - фіксований сільськогосподарський податок. Абсолютно безкорупційний. Маєш гектар землі в обробітку, платиш певну ставку за нього і найголовніше - він іде у сільську раду. Тобто наповнюєш місцевий бюджет. Люди цінували це.

Другий - спеціальний режим ПДВ. Він був інструментом для стимулювання розвитку галузі. Зі всього, що аграрний виробник продавав, 20 відсотків залишалося у нього на спеціальному рахунку. Ці кошти використовували виключно на поповнення обігових - купівлю насіння, засобів захисту рослин. Цей ресурс давав можливість сіяти й збирати урожай. Рухатися вперед.

Автор: прес-служба Аграрної партії України
 

На жаль, із січня минулого року уряд вирішив використовувати аграрну галузь, як дійну корову. Бо вона остання, яка реально працює в країні. Тому спочатку відмінили фіксований сільськогосподарський податок. Його переформатували у спрощену систему оподаткування. За останні півтора року цей податок виріс у 41 раз.

Також держава вирішила зі спеціального режиму ПДВ забирати цього року 50 відсотків зароблених грошей на тваринництві і 85 - на рослинництві. А з 2017-го урядовці планують перевести аграрне виробництво на загальну систему оподаткування. Повністю зняти спеціальний режим ПДВ.

А що таке для аграрія загальна система оподаткування? Ніхто ж не докаже - зібрав він 50 кілограмів із гектара чи 50 тонн. Це не правильно. Аграріїв потрібно стимулювати працювати прозоро.

Чому ви проти скасування мораторію на продаж землі?

- Від регіональних селянських та аграрних форумів пішла ініціатива провести референдум із цього приводу. Земля належить українському народу, відповідно до Конституції. Будь-хто інший - прем'єр-міністр, Верховна Рада чи президент не мають права приймати подібне рішення.

Земельну реформу розпочали у 2000-му. Більшість країн, які вступали до Євросоюзу, мали 7-8 років на її завершення. Ми ось уже 16-й ніяк цього не зробимо. У володінні та користуванні землею утворилася маса сірих схем. Відкрити ринок землі з січня 2017 року - це грабіж українського народу. Землю вкрадуть.

Який вихід?

- Мораторій треба продовжити. Не дати можливості нерегульованому ринку почати працювати.

Нині потрібно зібрати експертів і допрацювати земельне законодавство. Треба мати 17 інструментів обігу земель сільськогосподарського призначення, які є у світі. Потрібно створити державну земельну інституцію. Нею, за задумом, був Державний земельний банк, який закрили декілька тижнів тому через неплатоспроможність. Його завдання було не давати кредити чи платити гроші, а гарантувати, щоб в країні лишилися й ефективно використовувалися 32 мільйони гектарів орної землі, які є зараз.

Державний земельний банк виступив би у трикутнику разом із власником землі й комерційним банком, який дає кредит під заставу землі. Якщо власник сільськогосподарської землі взяв у комерційного банку кредит і не може розрахуватися, такий банк не знає, що робити з землею. У нього немає спеціалістів. Тоді земельний банк від імені позичальника виплачує гроші комерційному і може домовитися з фермером про надання більшої пільгової ставки на довший період, якщо той готовий працювати. Якщо ж - ні, то банк виставляє землю в оренду, або на продаж всередині країни.

Щоб відпрацювати земельне законодавство, потрібно півтора-два роки. Протягом цього часу мораторій має діяти. Коли все буде допрацьоване, питання можна буде виносити на загальнонаціональний референдум. Українці повинні оцінити усі складові, які регулюють обіг земель. Ключові речі прості. Вони діють в усій Західній Європі. Головне, щоб у руках однієї родини не було накопичено більш ніж 300 чи 500 гектарів землі. Скільки дозволити накопичувати, мають вирішити українці. Друга важлива річ - земля іноземцям не продається.

Люди виїжджають із сіл. Як це зупинити?

- Нині пішов зворотній процес. Жителі міст, які не можуть оплатити комунальні послуги, купити картоплі, змушені працювати на землі. Їдуть на дачі, про які були забули, чи перебираються у батьківську хату в селі, щоб менше платити за комуналку й забезпечити себе продуктами.

Зараз гостро стоїть питання захисту не села, а всієї України. Виїжджають не з сіл, а з країни. За останні два роки за кордон виїхало більше 4 мільйонів працездатного населення.

У Києві популярні продовольчі ярмарки. Чи збирається Аграрна партія щось подібне організовувати?

- Ми їх і робимо. Просто ніколи не хизувалися. Проводимо ярмарки, утримуємо футбольні команди, хореографічні колективи, годуємо армію.

Аграрії мають навчитися різниці між приватним та публічним бізнесом. У приватному - заробляєш гроші. У публічному - маєш розказувати, що робиш. Маємо пояснити колегам, що це - нормально, коли годуєш школярів початкових класів у своїй сільській школі. Адже державне харчування цього року відмінили. А у більшості сільських шкіл воно залишилось. Його тримають аграрні виробники. Нині збираємо урожай, готуємо дітей до школи, ремонтуємо дитячі садочки, купуємо м'ячі, облаштовуємо комп'ютерні зали. Усе це робили 20 років поспіль, просто не розповідали.

Зараз ви читаєте новину «Зняття мораторію на землю - це грабіж українського народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути