Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2015 16:12

Західні компанії законно, напівзаконно і незаконно обходять санкції - FT

Західні компанії законно, напівзаконно і незаконно обходять санкції - FT
Фото: 5.ua

США і Європа вдарили по російським чиновникам і компаніямсанкціями, щоб покарати за окупацію Криму і війну на Донбасі. Захід погрожує Москві ще жорсткішими обмеженнями.

Росія весь минули рік не мала доступу до західних кредитних ринків, їй заборонили купувати товари подвійного призначення у ЄС і США, які могла б використати армія.

Водночас економічний форум, який називають "російським Давосом", минулого тижня показав, що багато хто за рік дії санкцій опинився в кращій ситуації, ніж чекав.

Як повідомляє Financial Times, європейські і американські компанії, які працюють в Росії, чекали гіршого, але виявилося, що не всім санкції нашкодили. Якщо банкіри із Заходу скаржаться, що вони зовсім не можуть вести справи, для компаній в інших секторах ситуація склалася інакше.

"Товари і послуги, які теоретично повинні бути заборонені санкціями, насправді не стали забороненими. І компанії, схоже, працюють, як зазвичай. На це закривають очі. Головний меседж такої ситуації: якщо ти не кричиш на весь світ про порушення санкцій, то все буде гаразд", - пояснив засновник консалтингової компанії Macro-Advisory Кріс Віфер.

"Існують законні, наполовину законні і незаконні шляхи обходу санкцій, і всі вони поширені", - прокоментував виданню неназваний високий представник асоціації іноземних підприємців у Москві.

Представники двох західних компаній розповіли, що тепер вони продають в Росії свої товари через країни, які не ввели санкції. Наприклад, через Туреччину і Бразилію.

Високопоставлений менеджер з європейської інжинірингової компанії пояснив, що використовує потужності в "третіх країнах", щоб постачати товари подвійного значення в Росію. "Для прикладу використовуються заводи в Китаї і Індії", - сказав він.

Також російські компанії створюють нові дочірні підприємства, щоб через них купувати необхідне забезпечення на Заході. "Ми ніколи не чули про них і нічого не знаємо про їхніх власників. Але вони просять про ті ж продукти, що і наші старі покупці, яким тепер не можна продавати продукцію. При цьому нові клієнти знають про ціни і з ким треба зв'язатися, щоб укласти угоди. Ми проводимо перевірки і з'ясовуємо, що заявлені власники нових компаній не входять в "чорні списки". Це все, що ми можемо зробити. Лишається лише здогадуватися, хто насправді стоїть за новими клієнтами", - розповів неназваний директор французької компанії.

Юристи попереджають, що ця схема не рятує продавця на Заході. За словами керуючого партнера компанії Morgan Lewis Браяна Зімблера, "не можна просто сказати, що не знаєш, хто кінцевий споживач" продукції подвійного значення.

Видання пише, на Заході також розвинулася юридична практика законного обходу санкцій. Європейські юристи змогли знайти підстави, чому компаніям з ЄС можна укладати угоди про співпрацю з російською "Роснефтью", зокрема в області розробки арктичного шельфу.

Зараз ви читаєте новину «Західні компанії законно, напівзаконно і незаконно обходять санкції - FT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути