У 2015 році було перероблено трохи більше 4,2 млн тонн молока - це найнижчий показник за 20 років, повідомив голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський. Про це пишуть "Українські Новини".
"Загалом виробництво молочних продуктів у 2015 році скоротилося на 9,2% і становило приблизно 1,37 млн тонн. У 2015 році було перероблено трохи більше 4,2 млн тонн молока - за 20 років це найнижчий показник для переробної галузі. З них 2,5 млн тонн - від підприємств і 1,7 млн тонн - від особистих господарств населення", - сказав Чагаровський.
З його слів, позитивною тенденцією є лише зростання частки високоякісного "індустріального" молока, що надходить у переробку.
Представник галузі повідомив, що ціни на молочну сировину в 2015 році зросли на 25%, оптово-відпускні ціни у молокопереробних підприємств зросли на 15-21%, а роздрібні ціни на продукцію в мережах, у свою чергу, були на 31-35% вищі, ніж у 2014 році.
Експорт молочної продукції за підсумками минулого року, як зазначив експерт, неістотно скоротився і становив близько 200 тис. тонн, але в грошовому обчисленні скорочення становило близько $100 млн.
Він пояснює це тим, що раніше основними експортними позиціями в галузі були сир і сирні продукти, що спрямовувалися на російський ринок.
"Зараз це продукція тривалого зберігання - сухе молоко й суха молочна сироватка, які значно дешевші за сир", - пояснив експерт.
За даними Вадима Чагровського, понад 50% переробних підприємств молочної галузі були збитковими в 2015 році.
Коментарі