субота, 30 серпня 2014 12:10

В Криму закриваються ресторани з європейською кухнею

В Криму закриваються ресторани з європейською кухнею

Кримські магазини і ресторани продовжують перебиратися на материкову Україну. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла Оксана Руденко, адміністратор одного з ресторанів італійської кухні у Ялті.

"Зараз у Криму заробляти гроші важко, - пояснює Руденко. – Багато ресторанів зачинилися ще на початку літа, коли вже було ясно, що цей сезон ми провалили. Зараз на плаву тільки ті заклади, які працюють при готелях. Вони переглянули своє меню і викинули звідти усі дорогі блюда. Спеціалізуються на сніданках, обідах і вечерях для туристів середнього класу".

Ресторан, у якому працювала Руденко, припинив свою роботу 10 серпня.

"Меблі та кухонне приладдя вже перевезли у столицю. У серпні закінчився наш договір про оренду. Продовжувати його не було сенсу", - говорить Оксана Ігорівна.

Зачинити заклад власників змусило одразу кілька причин.

"По-перше, нема для кого працювати, - пояснює адміністратор. - Зараз у Криму відпочивають біженці або росіяни-бюджетники, а у нас середній чек 500 гривень з людини. По-друге, ми спеціалізуємося на італійській кухні. Багато продуктів, які використовували раніше, тепер не можемо завести у Крим. Оскільки він окупований Росією, тут теж заборонили ввезення товарів з Європи".

Деякі ресторани у Ялті, Сімферополі та Севастополі, які готували свої страви із продуктів, привезених з Європи, пробують знайти їм російські замінники.

"Рибу, м'ясо, оливкову олію, сири і пасту ми завозили з Італії, Греції, Франції, Іспанії, - розповідає Руденко. - Однієї пасти ми завжди закупляли з Європи по 10-12 видів. Її не заміниш вітчизняними ракушками і спіральками. Сирів мали 7 сортів твердих і 4 м'яких. Московські ресторатори б'ють на сполох. Почали писати скарги, то їм тепер радять змінювати кухню на російську, або замість фуагри подавати вітчизняний паштет, а хамон і прошутто замінити на копчені бочок і м'ясо".

За прогнозами українських рестораторів, скоро росіяни поїдуть у Київ в гастрономічні тури.

"Для москвичів та петербуржців буде дешевше прилетіти на вихідні в Україну, смачно поїсти і купити продуктів додому, - каже Руденко. – Ресторатори розраховують, що гастрономічні тури серед росіян будуть популярними".

Зараз ви читаєте новину «В Криму закриваються ресторани з європейською кухнею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути