Ексклюзиви
неділя, 21 вересня 2014 02:14

В Азербайджані почали реалізацію $45-мільярдного проекту "Південний газовий коридор"

В Азербайджані почали реалізацію $45-мільярдного проекту "Південний газовий коридор"
Фото: Reuters

В Азербайджані в суботу відбулася церемонія закладки "Південного газового коридору", проекту, який включає в себе розширення Південнокавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), а також споруди в Туреччині газопроводу TANAP і його продовження в Європі - газопроводу TAP. Приблизну вартість поекта оцінюють у $45 мільярдів.

Як повідомляє інформаційне агентство trend.az.

На першому етапі за цим маршрутом піде азербайджанський газ з родовища "Шах Деніз", але в майбутньому можлива доставка центральноазіатських і навіть іранських енергоносіїв в Європу.

На реалізацію проектів в рамках забезпечення поставок азербайджанського газу в Європу буде інвестовано $45 млрд, заявив президент компанії SOCAR (Держнафтокомпанія Азербайджану) Ровнаг Абдуллаєв. "Ми успішно здійснюємо розробку одного з найбільших і складних газоконденсатних родовищ у світі. В рамках другої стадії розробки родовища "Шах Деніз" ми спільно з нашими партнерами будемо здійснювати розширення Південнокавказького газопроводу і створення Трансанатолійського (TANAP) і Трансадріатичного (TAP) газопроводів. На реалізацію цих проектів буде інвестовано $45 млрд", - сказав він.

Очікується, що перші поставки будуть здійснені в 2018 році в Туреччину, а в 2019 році - і в Європу. Обсяг поставок в Європу складе 10 млрд кубометрів з можливістю розширення до 20 млрд.

Зазначимо, рівно 20 років тому 20 вересня був підписаний "Контракт століття", з якого, за словами президента країни Ільхама Алієва, і почався загальний економічний і політичний розвиток Азербайджану.

Зараз ви читаєте новину «В Азербайджані почали реалізацію $45-мільярдного проекту "Південний газовий коридор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути