Ексклюзиви
неділя, 21 вересня 2014 03:45

Українці з початку року забрали з банків 101 мільярд гривень - глава НБУ

Українці з початку року забрали з банків 101 мільярд гривень - глава НБУ
Фото: tsn.ua

З 1 по 16 вересня відтік депозитів з банківської системи склав 6,4 млрд.грн. У тому числі $400 млн - вклади в іноземній валюті. Про це в інтерв'ю zn.ua повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.

"Якщо ми візьмемо з початку року, то це 101 мільярд гривень", - повідомила глава Нацбанку, уточнивши, що "щоб було коректно, валютні депозити ми вважали за валютним курсом 8 грн/$".

За її словами, відтік вкладів з банків також спостерігався і в серпні. При цьому, зазначає вона, у відділеннях банків, які знаходяться на звільнених територіях на сході України, "відтік навіть посилився". "Чому? Тому що банки були закриті, в зоні АТО вони не працювали, а як тільки відкрилися - люди побігли до каси знімати гроші", - пояснює вона.

"Коли я ці цифри називала у Вашингтоні, кажучи, що у нас відтік приблизно 30%, ніхто ні у Світовому банку, ні в МВФ не вірив, що в такій ситуації банківська система взагалі може вижити" - додала вона. За її словами, щоб НБУ міг тримати руку на пульсі в питанні відтоку депозитів, регулятор "у всі системні банки ввів кураторів", мета яких - перевіряти цільове використання виданих Нацбанком кредитів рефінансування, у тому числі - під відтік депозитів системним банкам.

Гонтарєва зазначила, що за останні три місяці НБУ видав лише два стабілізаційних кредиту під відтік депозитів системним банкам, "та й то тільки на цьому тижні".

Зараз ви читаєте новину «Українці з початку року забрали з банків 101 мільярд гривень - глава НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути