Ексклюзиви
неділя, 21 вересня 2014 17:47

Україна вже отримала 500 мільйонів кубометрів реверсного газу зі Словаччини

Україна вже отримала 500 мільйонів кубометрів реверсного газу зі Словаччини
Фото: zn.ua

Україна з 2 вересня зі Словаччини отримала 500 мільйонів кубометрів газу у реверсному режимі. Про це заявив представник оператора газотранспортної системи Словаччини - компанії Eustream Ваграм Чугурян, передає РИА Новости.

"До 10 години ранку за центральноєвропейським часом 21 вересня Україна отримала у реверсном режимі зі Словаччини по реконструйованому трубопроводу Вояни-Ужгород 500 мільйонів кубометрів газу", - сказав Чугурян.

Він додав, що протягом останніх семи днів щодобовий обсяг поставок стабільно становив 26,3 мільйона кубометрів.

За словами Чугуряна, протягом шести місяців поставки газу супроводжуватимуться роботами з технічної перевірки і доведенню усіх компонентів системи до необхідних параметрів.

Представник оператора ГТС Словаччині уточнив, що з 1 березня 2015 року газопровід має функціонувати в нормальному робочому режимі і прокачувати на Україну 27 мільйонів кубометрів газу на добу (близько 10 мільярдів кубометрів на рік).

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна реверсом зі Словаччини замістить 40% російських поставок газу.

Як відомо, влітку фахівці Eustream перевірили технічний стан газопроводу Вояни-Ужгород, побудованого 15 років тому, але так і не введений в експлуатацію, а також проклали додатковий 400-метровий трубопровід до українського кордону, що коштувало фірмі 20 мільйонів доларів. Велику частину транзитних потужностей нового газопроводу до 2019 року викупив "Нафтогаз".

Після довгих переговорів російський "Газпром" з 16 червня перевів "Нафтогаз" на передоплату, і тепер в українську газотранспортну систему надходять тільки транзитні обсяги, призначені для Європи.

Зараз ви читаєте новину «Україна вже отримала 500 мільйонів кубометрів реверсного газу зі Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути