пʼятниця, 28 листопада 2014 16:30

Україна може відсудити в Росії трильйон доларів за Крим та Донбас

Україна може відсудити в Росії трильйон доларів за Крим та Донбас

Україна може відсудити у Росії в міжнародних інстанціях від 100 мільярдів до 1 трильйона доларів за неправомірні дії.

Про це йдеться в статті журналу "Новий час".

На початку березня український Мін'юст розпочав судову тяганину, подавши перший позов проти Росії до Страсбурзького Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Зараз до нього додалося ще два позови.

"Ми збираємо документи, свідчення людей, факти, щоб показати масштабність порушення Росією всіх міжнародних норм", - пояснила Наталія Севастьянова, урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ.

У позовній заяві зазначено, що на сьогодні сума збитків, завданих РФ Україні, становить 1, 18 трильйона гривень.

При цьому юристи і аналітики, опитані виданням, запевняють, що спектр судових спорів з РФ може значно розширитися за рахунок позовів у Міжнародний трибунал з морського права, Міжнародний суд ООН, Арбітражний інститут Стокгольмської торгової палати та за рахунок штрафів Державної авіаційної служби України.

Російський економіст Слава Рабинович заявив, що в таких справах сформується загальна сума, яка може бути отримана від РФ.

"Вважаю, що логічно вимагати $1 трлн за Крим і Донбас. Це заявлена сума, межа, яку хоче отримати позивач", - уточнив він.

Юрист-міжнародник Микола Гнатовський зазначає, що міжнародне право не обмежується фінансовими санкціями. Головна мета - змусити агресора припинила протиправні дії.

"Плюс важлива гарантія неповторення. Країна, визнана винною, повинна зробити все, щоб потерпіла сторона прийшла до того стану, який був перед окупацією. Якщо ж неможливо загладити провину, тоді виплачується повна компенсація", - розтлумачив він.

Про те, що Україна подала до ЄСПЛ вже три позови проти Росії недавно нагадав глава уряду Арсеній Яценюк.

25 листопада ЄСПЛ звернувся до Росії за офіційним коментарем щодо прийнятності скарг України на дії РФ в Донбасі і в Криму.

Ця процедура є обов'язковою і, по суті, являє собою перший етап розгляду справи. Тим часом, ЄСПЛ має право відхилили скаргу без розгляду, якщо відповідач (Росія) доведе, що справа є неприйнятною.

Зараз ви читаєте новину «Україна може відсудити в Росії трильйон доларів за Крим та Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути