пʼятниця, 27 березня 2015 14:11

Україна може отримати від Москви знижку на газ заднім числом - Bloomberg

Україна може отримати від Москви знижку на газ заднім числом - Bloomberg
Фото: espreso.tv

Якщо нової угоди про ціну на російський газ для України не вдасться укласти до 1 квітня 2015 року, знижка на нього може бути надана заднім числом. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на близькі до переговорів джерела.

Таким чином, навіть якщо домовленість буде досягнута в травні, знижку можуть застосувати з 1 квітня.

31 березня 2015 року закінчується термін дії так званого зимового пакету, в тому числі і строк дії наданої урядом РФ знижки в $100 за 1 тис. куб. м. Раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляв, що з другого кварталу ціна на газ для України без урахування знижки може становити $348.

Він пояснив, що, згідно з чинним контрактом, російський уряд може прийняти рішення про надання Україні знижки. Якщо ціни на газ будуть вище $330, то знижка може становити $100, якщо нижче, то не більше 30%.

У свою чергу міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляв, що з 1 квітня 2015 року Україна припинить закупівлі російського природного газу, оскільки не бачить сенсу купувати його за цінами вище, ніж в Європі.

20 березня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори за участю Росії, України і ЄС, де обговорювалися умови поставок російського газу до України після завершення 31 березня дії "зимового пакету". Всі сторони оцінили переговори як конструктивні. Наступна зустріч запланована на квітень, точна дата буде узгоджена пізніше.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримати від Москви знижку на газ заднім числом - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути