пʼятниця, 27 травня 2016 11:00

Експорт електроенергії дозволить стабілізувати вітчизняну енергетику - ДТЕК

Експорт електроенергії дозволить стабілізувати вітчизняну енергетику - ДТЕК

Подальше функціонування української енергосистеми, яке ми спостерігали останні 2 роки, просто неможливе. Запас міцності вичерпаний. Про це під час тематичної панелі "Енергоміст. Експорт електроенергії", яка відбулась у ході енергетичного конгресу "Енерго Весна 2016" в Києві, заявив директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго Віталій Бутенко.

За його словами, вітчизняна теплова енергетика піддалася серйозним випробуванням як через дефіцит вугілля, так і падіння попиту на електроенергію через анексію Криму і трагічні події на сході України. В той же час серйозні навантаження на атомну галузь створили цілий ряд проблем і для неї. У зв'язку з цим відбувався розрив у балансі виробництва електроенергії між атомною, тепловою генерацією та іншими джерелами.

"Самі по собі атомний чи тепловий сегменти вітчизняної електроенергетики не закриють потребу в електроенергії: цей тандем не можна розірвати. Тому питання альтернативних постачань вугілля таке ж актуальне, як постачання компонентів для атомної енергетики і постачання газу", - констатував Бутенко.

Він підкреслив, що на даний момент компанія ДТЕК, відправляючи електроенергію на експорт, фактично працює собі у збиток. Але йде на це для того, аби не закривалися вітчизняні вугільні шахти у Львівсько-Волинському басейні.

"Подальший експорт електроенергії неможливий. Охочих експортувати за таких умов не буде. Це призведе до зупинки 5 енергоблоків, припинення споживання вугілля Львівсько-Волинського басейну, і, відповідно, надходження валютної виручки, спрямування податків тощо", - відзначив комерційний директор ДТЕК. Він підкреслив, що питання експорту електроенергії – це питання системне, а не комерційне. Бутенко вважає, що зараз ситуація в руках уряду, який повинен прийняти необхідне для енергосистеми рішення.

Зараз ви читаєте новину «Експорт електроенергії дозволить стабілізувати вітчизняну енергетику - ДТЕК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути