понеділок, 02 березня 2015 11:24

У Яценюка придумали, де дістати валюту

У Яценюка придумали, де дістати валюту
Фото: slovoidilo.ua

Кабінет міністрів України пропонує скоротити граничний термін зарахування експортної виручки за поставлений товар зі 180 до 90 календарних днів і передати функцію дозвільного органу з продовження цих термінів від Міністерства економічного розвитку і торгівлі Національному банку України.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті", розробленому Кабінетом міністрів і зареєстрованому в парламенті 1 березня (№2265).

"Виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках в терміни виплати заборгованостей, вказані в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення", - говориться в документі, тоді як раніше граничний термін надходження виручки за поставлений товар становив 180 календарних днів.

Згідно із законопроектом, перевищення зазначеного терміну вимагає індивідуальної ліцензії Національного банку України, тоді як раніше для цього був потрібний висновок Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, раніше Яценюк заявив, що підозрює експортерів у масштабних спекуляціях на валютному ринку, які спричинили девальвацію національної валюти. "Ми радили нашим колегам з Нацбанку взяти ситуацію під жорсткий контроль для того, щоб не виганяли валюту за кордон за так званими імпортними контрактами, нібито під придбання товарів, а потім ці товари ні за 30, ні через 60, ні через 90 днів не приходять, валюту тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу", - сказав він.

Водночас, колишній президент України Віктор Ющенко пов'язує падіння гривні з розбалансованістю економічної політики самого Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «У Яценюка придумали, де дістати валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути