середа, 26 жовтня 2016 16:03

Тарифні суди Юлії Тимошенко: популізм чи остання битва у правовому полі?
6

Автор: ba.org.ua
 

9 червня 2016 року лідер політичної партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко прибула на так зване відкрите засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). На ньому під головуванням Дмитра Вовка, НКРЕКП підвищувала тарифи на централізоване гаряче водопостачання та централізоване опалення.

Голова НКРЕКП не раз повторював, що процедура встановлення тарифів відбувається "у рамках чинного законодавства" та "прозоро". Та вже із ходу самого засідання стало очевидно, що відбувається воно по заздалегідь прописаному сценарію і з численними порушеннями.

Серед найбільш вражаючих порушень такі:

- НКРЕКП встановлювало тарифи на послуги, на які не мала повноважень встановлювати за законом;

- процедура голосування відбувалася з грубими порушеннями вимог Закону;

- було відсутнє будь-яке економічне обґрунтування або ж розрахунки числових показників тарифів, що встановлювалися.

За словами представників НКРЕКП, підвищення вартості гарячої води та опалення відбулося через зростання ціни на природний газ для теплокомуненерго більше ніж удвічі (з 2 994,30 грн до майже 7 000 грн за 1 000 куб. м).

Насторожують два факти:

- між днем, коли уряд прийняв рішення про так звану "єдину ціну на газ" (27 квітня 2016 року) та днем, коли НКРЕКП попередньо схвалила тарифи на гарячу воду та опалення (5 травня 2016 року) для 179 суб'єктів господарювання, що виробляють теплову енергію, пройшло 3 робочі дні;

- постанова НКРЕКП від 3 березня 2015 року №584, якою ціна на природний газ для теплокомуненерго - 2 994,30 грн за 1 000 куб. м, діє і сьогодні.

Отже, виникають логічні запитання:

- як за 3 дні НКРЕКП встигла опрацювати таку кількість документів заявників, що містять складні економічні розрахунки?

- за якою ж все-таки ціною теплокомуненерго купують газ для виробництва теплової енергії для потреб населення?

Автор: ba.org.ua
 

Юлія Тимошенко та інші громадські діячі, які були на засіданні НКРЕКП 9 червня 2016 року неодноразово звертали увагу Дмитра Вовка на ці порушення. Але керівник державного регулятора енергетичного ринку вперто притримувався сценарію і провів голосування. Лідер "Батьківщини" заявила, що захищатиме права українців у суді.

Мабуть тоді ні представники державної влади, ні громадяни не сприйняли слова Юлії Володимирівни серйозно. Бо за нею подібні заяви зробили й інші політики та громадські активісти різного штибу.

Автор: ba.org.ua
 

Юлія Тимошенко з командою підготувала і 23 червня подала до Окружного адміністративного суду міста Києва два позови:

- про скасування так званої "єдиної ціни на природний газ", яку своєю постановою від 27 квітня 2016 року встановив Кабінет міністрів України;

- про скасування "економічно обґрунтованих" тарифів на тепло та гарячу воду, встановлених постановами НКРЕКП №1101 та №1102 від 9 червня 2016 року.

Як виявилося згодом, цей крок лідера "Батьківщини" став несподіванкою і для Дмитра Вовка та Володимира Гройсмана, і для Петра Порошенка, ставлениками якого вони є. Представники НКРЕКП та Кабміну з'явилися в суд розгубленими та непідготовленими, а протягом 4 місяців, які триває судовий процес, не змогли надати суду жодного документу, який підтверджує правомірність прийнятих рішень - ні з правової, ні з економічної точки зору.

Замість доказування своєї правоти, аби зняти соціальну напругу, державні органи обрали іншу стратегію – затягування судового процесу. Для цього використовують усі можливі методи:

- на кожному судовому засіданні заявляють клопотання про зупинення справи;

- заявляють клопотання про об'єднання справи Тимошенко з іншими подібними справами, де позивачі є "технічними";

- не надають документів, необхідних для розгляду справи по суті.

Під час судового розгляду справи стали відомі факти, які підтверджують незаконність прийнятих рішень Кабінету міністрів та НКРЕКП. Це розуміють і представники влади, і судді. Тому перші намагаються змусити суд допустити помилку, за яку вони зможуть вхопитися, щоб потім скасувати рішення суду в апеляційній чи касаційній інстанції.

До честі суду ні в одній, ні в іншій справі колегія не реагує на провокації з боку владних структур та інших учасників судового процесу, що їм підігрують.

Автор: ba.org.ua
 

Українцям хочеться якомога швидше отримати судове рішення про скасування незаконно встановлених тарифів. Це дозволить платити удвічі менше за житлово-комунальні послуги. І повернути кошти, які були надлишково сплачені протягом дії постанов Кабміну та НКРЕКП. Однак швидке рішення суд може винести лише порушивши Кодекс адміністративного судочинства України, чим відразу скористаються Порошенко-Гройсман-Вовк.

Автор: ba.org.ua
 

Тому всім слід набратися терпіння. Бо тарифні суди Юлії Тимошенко – це єдиний цивілізований правовий шлях виходу з тієї тупікової ситуації в сфері енергетики та житлово-комунального господарства, в яку завело нас невміле керівництво країною.

Зараз ви читаєте новину «Тарифні суди Юлії Тимошенко: популізм чи остання битва у правовому полі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути