Ексклюзиви
понеділок, 26 січня 2015 13:58

Світовий банк прогнозує падіння цін на російську сировину

Світовий банк прогнозує падіння цін на російську сировину
Фото: business-tv.com.ua

Аналітики Світового банку попереджають, що в 2015 році подешевшають не тільки російські нафта і газ, але й інша сировина, експорт якої забезпечує значну частину доходів бюджету Росії.

У звіті банку Commodity Markets Outlook зазначається, що в 2015 році знизяться відразу дев'ять цінових індексів за основними видами сировини, що трапляється дуже рідко, пише "РБК-Украина".

Згідно з прогнозом, середня вартість бареля нафти сягне 53 дол., що приблизно на 45% нижче, ніж у минулому році. Падіння нафтових цін, яке у Світовому банку називають третім за силою з часів закінчення Другої світової війни, спричинить зниження цін на вугілля та газ. У Європі ціни на газ знизяться на 15%, в Японії зріджений природний газ подешевшає на 30%.

Ціни на нікель, олово, свинець, мідь, цинк, залізо і алюміній можуть знизитися в 2015 році в середньому на 5,3% і відновити скромне зростання тільки в 2016-му. При цьому, приміром, нікель, за прогнозом, подешевшає відразу на 15%, а мідь - на 8%.

Дорогоцінні метали - золото, срібло та ін. - подешевшають на 2,9% в 2015 році, а в наступному ціни знизяться в середньому ще на 0,7%.

Середня вартість добрив, ціни на які з 2008 року впали майже вдвічі, знизиться в нинішньому році на 2,1%, а в наступному - ще на 0,8%.

При цьому темпи зниження цін на продовольчі товари в 2015 році будуть удвічі вищі - в середньому вони знизяться на 4,2%. При цьому зерно впаде в ціні на 3,7%, в тому числі пшениця і рис - на 2%, а кукурудза - відразу на 7%.

Різноманітна природна сировина, за прогнозом СБ, подешевшає в середньому на 6%, при цьому ціни на деревину знизяться на 3%.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк прогнозує падіння цін на російську сировину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути