Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2014 12:24

США і Канада "здешевлять" ціну нафти у світі - Die Welt

США і Канада "здешевлять"  ціну нафти у світі - Die Welt
investblog.net.ua

Протистояння українських силовиків і проросійських сепаратистів на Донбасі ризикує перерости у відкриту війну між Росією і Україною.

Про це пише німецька газета Die Welt.

Водночас Росія - найбільший виробник нафти у світі.

В Іраку, що займає шосте місце з видобутку чорного золота, одну перемогу за іншою здобувають ісламісти, в країні фактично немає дієздатного уряду. У Західній Африці - приблизно там, де знаходиться найбільший африканський нафтовидобувач Нігерія - поширюється лихоманка Ебола. У секторі Газа, який, правда, не є виробником нафти, йде війна.

"Ще кілька років тому лише одного з цих конфліктів було б достатньо для того, щоб ціна на нафту стрімко поповзла вгору, як це було, наприклад, під час подій "арабської весни" в 2011 році, коли ціна за барель зросла до 126 доларів. Зараз кількість гарячих точок в світі збільшилося, світ став більш неспокійним, однак ціна на нафту падає". Це, як зазначає видання, дивує не тільки пересічних споживачів нафти, але і експертів. Адже з початку червня, коли за барель нафти марки Brent давали 115 доларів, ціна на нафту опустилася до позначки трохи вище 100 доларів за барель - тобто фактично до мінімуму за останній рік", - пише журналіст Франк Штокер.

Зрозуміти, чому це відбулося, можна з останньої доповіді Міжнародного енергетичного агентства (IEA), в якій йдеться про те, що "незважаючи на збройні конфлікти в Лівії, Іраку та в Україні пропозиція по сирій нафті виглядає набагато краще, ніж очікувалося раніше".

За словами головного сировинного аналітика Citigroup Еда Морса, "США самостійно виробляють велику кількість нафти, яку їм раніше доводилося імпортувати". З 2008 року власний видобуток нафти в США зросла на три мільйони барелів на день: на сьогоднішній день вона становить 8,5 млн барелів на добу. Наступного року, за прогнозами Енергетичного агентства США, воно зросте до 9,28 млн барелів на день. Більшою мірою це, пояснює видання, стало можливо завдяки фрекінгу - технології, яка переживає справжнісінький бум в США. Таким чином, у разі, якщо прогнози стануть реальністю, США не тільки зрівняються з видобутку нафти з Саудівської Аравією, добувної по 11,5 млн барелів на добу, а й одночасно скоротять імпорт.

Приміром США збираються наслідувати і в Канаді. Країна кленового листа, як нагадує Die Welt, володіє третіми розвіданими запасами нафти в світі після Саудівської Аравії і Венесуели. "Тепер завдяки новим технологіям видобутку більшу частину цих запасів можна добувати економічно рентабельно", - заявляє експерт Том Нельсон з Investec Asset Management. Поки що Канада виробляє 3,5 млн барелів на день, проте вже до 2025 року ця кількість, за прогнозами Нельсона, може збільшитися вдвічі, в результаті чого країна стане одним з найбільших виробників нафти в світі.

"Все це - дуже погані новини для диктаторських держав і сумнівних правителів, які, об'єднавшись в ОПЕК, впродовж останнього часу диктували ціну на нафту західному світу", - підсумовує автор. Вони, як додає Die Welt, звичайно, зможуть відреагувати, скоротивши обсяги власного видобутку, як вони це робили в минулому для збільшення цін, але в цей раз подібний механізм не спрацює, оскільки США і Канада запросто зможуть збільшити власний видобуток. Ціна на нафту продовжить своє падіння і надалі - навіть незважаючи на війни і кризи.

Зараз ви читаєте новину «США і Канада "здешевлять" ціну нафти у світі - Die Welt». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути