Ексклюзиви
четвер, 03 листопада 2016 18:27

Система гарантування вкладів потребує перезавантаження - експерт

Система гарантування вкладів потребує перезавантаження - експерт

Система гарантування вкладів фізичних осіб, що існує в Україні, потребує принципової перезавантаження, оскільки вона формувалася під "точкові" банкрутства банків і з урахуванням іншої конфігурації банківської системи. Таку думку в коментарі "Українським новинам" висловив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Так експерт відреагував на внесений до Верховної Ради 10 жовтня профільний законопроект №5256, серед розробників якого народні депутати Олег Ляшко, Сергій Рибалка та Віктор Галасюк.

При цьому Кущ вважає, що реформування системи гарантування вкладів має проходити паралельно на кількох ключових напрямках.

"Пріоритетними пунктами, які повинен врахувати цей законопроект, вважаю підготовку до роботи в умовах банкрутства великих банків, прискорення процедури роботи з проблемними активами та відпрацювання моделі повернення на ринок малих і середніх банків після їх успішного оздоровлення", - зазначив Олексій Кущ.

Радник президента Асоціації українських банків підтримав і пропозицію розробників профільного законопроекту, яка стосується збільшення максимальної суми відшкодування коштів за втраченими вкладами, яка на сьогоднішній день становить 200 тис. грн. На думку Куща, в Україні цей показник є одним з найнижчих і повинен бути збільшений до 1 млн грн.

В експерта є пропозиція і щодо пошуку механізмів таких компенсацій. "По-перше, з механізму компенсацій необхідно прибирати валютні депозити: Україна має спиратися на національну грошову одиницю, однак відрахування з валютних депозитів у фонд гарантування вкладів необхідно залишити. А по-друге, НБУ повинен перераховувати частину свого прибутку (не менш як 50%) у цей фонд", - вважає експерт.

Проаналізувавши пропозицію розробників законопроекту №5256, що стосується дозволу судам зупиняти процедуру тимчасової адміністрації або ліквідації банку як заходу забезпечення ризику, Олексій Кущ висловив припущення, що питання введення тимчасових адміністрацій і процедури ліквідації банків необхідно передати у ведення спеціальних третейських судів, створених за погодженням банків та фонду гарантування вкладів.

Радник президента Асоціації українських банків вважає, що допуск діючих судів до цієї процедури може призвести до знищення будь-якої системи реагування та стягнення.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (про вдосконалення системи гарантування вкладів і процедури виведення банків з ринку) розроблений у рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020 "Синергія розвитку банків та індустріалізації економіки". Стратегія затверджена комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності і рекомендована до роботи Кабміну і Нацбанку.

Як повідомляли "Українські новини", комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності звернувся до президента України Петра Порошенка з пропозицією звільнити голову Національного банку Валерію Гонтареву.

Зараз ви читаєте новину «Система гарантування вкладів потребує перезавантаження - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути