Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2014 16:27

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

Ще одне "покращення" у Криму: овочі та картопля подорожчають у 2-3 рази

Ще одне "покращення" у Криму: овочі та картопля подорожчають у 2-3 рази
Овочі і картопля у Криму подорожчають у 2-3 рази. Фото: vkusno-da.ru

Фермери Криму проводя цього року одну з найскладніших посівних кампаній.

Вони змушені долати проблеми з водою, електропостачанням, розрахунками за продукцію і можливостями її продати. Проблемними для них є і закупівлі засобів захисту рослин.

Без зрошення в Криму виростити продукцію практично нереально. Поки зрошувальні канали порожні, аграрії змушені буквально черпати воду відрами з найближчих джерел (якщо такі є), щоб врятувати хоч частину сходів. Через нестачу зрошення сходження овочевих культур виявилося вкрай низьким, а перспективи одержання врожаю - вельми туманними. Тому бажаючих посіяти пізні овочеві культури в Криму практично немає.

А ті фермери, які мають свердловини, скаржаться на високі витрати на електроенергію. Тим же, хто тільки планує обзавестися даними джерел води, доведеться викласти близько за кожну свердловину від 45 тис. грн і більше. При цьому відкритим залишається питання енергопостачання півострова, що може зробити свердловини марними.

Картоплярів, які вирощують свою продукцію на сотнях гектарів, може врятувати тільки наявність води в зрошувальному каналі.

На думку експертів, є ризик, що хімічний склад води в свердловині може бути в принципі непридатним для зрошення.

Російські та самопроголошені кримські чиновники "вирішують" проблеми водопостачання Криму, проводячи наради, даючи обіцянки і звинувачуючи у всьому українських "колег".

У сезоні -2014/15 овочі і картопля в Криму будуть привізними, а значить - дуже дорогими. Ціни на овочі в Росії вище, ніж в Україні, логістика до Криму, м'яко кажучи, дуже недешева. Тому жителям Криму слід приготуватися платити за овочі і картоплю в 2-3 рази дорожче, ніж зазвичай вже починаючи з червня.

Зараз ви читаєте новину «Ще одне "покращення" у Криму: овочі та картопля подорожчають у 2-3 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути