субота, 02 липня 2016 12:02

Санкції приборкали амбіції Кремля - російський політолог

Санкції приборкали амбіції Кремля - російський політолог
svoboda.org

Санкційний тиск на Кремль з боку Заходу в довгостроковій перспективі виправдав себе як інструмент стримування агресії Росії.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

Наскільки ймовірно, що санкції продовжать знову через півроку?

- Швидше за все, в 2017 році їх продовжать знову. Незважаючи ні на що, на Заході усталилася думка, що Росія не виконує Мінські угоди. Відповідно, немає ніяких реальних підстав для послаблення тиску, поки РФ не продемонструє значний прогрес.

Як наслідки санкцій відчуваються в російському суспільстві? Чи впливають на настрої мас?

- Простим людям, та й фахівцям, буває вкрай непросто визначити, яку роль в погіршенні економічної ситуації в Росії зіграли європейські санкції. Чому жити стало важче - через падіння цін на нафту, санкції, або через некомпетентні дії влади? Крім того, не можна забувати і про те, яким чином сформаваний інформаційний простір Росії.

Два роки тому нам говорили, що "санкції нам тільки на користь", що виросте імпортозаміщення. Тепер ситуація радикально змінилася: нам пояснюють, що всі економічні труднощі - через те, що Росія піднялася з колін, а Захід її за це карає. Сьогодні роль санкцій навіть переоцінюють. Кремль встановив повну владу над основним джерелом інформації для населення країни, тобто над телебаченням, і реалізовує типово радянську модель інформаційної політики. Вона полягає в тому, що люди бачать по телевізору те, в чому особистого досвіду не мають. Люди не розуміють природу міжнародних відносин, не хочуть розбиратися, за що ввели ці санкції, і кого вони стосуються.

У країні, де є вільні ЗМІ, населенню б пропонувалися різні точки зору на дану проблему. У нас такого немає, йдеться тільки те, що Росія відстоювала свої законні інтереси, а її за це покарали. Тому погіршення економічної ситуації не відбивається серйозно на підтримку Путіна серед населення, хоча його рейтинг знову має тенденцію до зниження. Зараз вже мова йде про 80%, згідно з останніми опитуваннями. Більшість населення Росії мислить тими категоріями, які бачить на екрані телевізора.

Наскільки ефективним є цей інструмент в даній ситуації? Чи виправдали себе санкції за два роки дії?

- Санкції, безумовно, мають серйозний економічний ефект. Економічна ситуація помітно погіршилася, особливо це відчувається в регіонах. Однак винним в цьому називають Захід, а не російську владу.

Сенс санкційного пресу, найімовірніше, полягає в його довгостроковому ефекті. Згодом навіть такі точкові обмеження в результаті завдають досить відчутної шкоди. Особливо з огляду на те, що Росія вкрай потребує іноземних інвестицій. Державних вливань ледь вистачає лише на виконання соціальних зобов'язань. На розвиток грошей немає вже зараз. Відповідно, якщо санкції продовжать ще далі, ситуація погіршиться в рази. Санкції подібні гирі на шиї: спину відразу не ламають, але довго з ними не протягнеш. Не думаю, що на Заході хтось очікував моментального колапсу, в такому результаті вони не зацікавлені. Однак навіть такі точкові обмеження, як говорив Обама, рвуть російську економіку на шматки.

Якщо мета санкцій полягала в приборканні військово-політичних амбіцій Кремля в світі, то такий підхід працює. Вже сьогодні ми бачимо, що Путін шукає можливості піти з Сирії, позбутися від нескінченного утримування окупованих територій в Україні, налагоджується діалог з Грузією. Чим менше грошей, тим скромніші геополітичні амбіції

Наскільки ще великий запас міцності російського суспільства і держави перед санкціями?

- Якщо санкції будуть діяти ще рік-два, російській економіці доведеться дуже нелегко. Ситуація непроста вже сьогодні. Однак і в цьому випадку не можна забувати про тотальний контроль Кремля над ЗМІ в країні. Адже можна ж жити і як північнокорейці, які голодують, будучи в упевненості, що у них - найпрогресивніший режим, який треба захищати від ворогів, тобто всього світу. У Росії, в певному сенсі, відбувається те ж саме. Якщо поговорити з середньостатистичним громадянином РФ, то він так і скаже: так, ми стали жити гірше, але Путін тут причому? Путін молодець, це все американці з англійцями, які нам заздрять і ставлять палки в колеса.

Путінський режим заради скасування санкцій в кінцевому рахунку піде на поступки або буде домагатися їх скасування через своїх людей в ЄС? Шукатиме інші шляхи?

- Багато в чому поведінка режиму залежить від результатів майбутніх парламентських виборів у вересні цього року. Зараз "Єдина Росія" відчуває, що через економічні проблеми в країні вона дещо втратила підтримку регіональних еліт. Тому якщо вибори покажуть серйозне ослаблення позицій правлячої партії, що дуже ймовірно, Кремль буде продовжувати нагнітати обстановку в суспільстві. В інформаційному просторі ситуація буде ще більш яскраво малюватися в чорно-білих тонах. Все сильніше буде нагнітатися мілітаристська істерія, антизахідні настрої. Так Кремль спробує в першу чергу компенсувати свої втрати за рахунок мобілізації агресії суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна прокоментували продовження санкцій

Нагадаємо, 1 липня Рада ЄС офіційно продовжила санкції по відношенню до РФ ще на півроку - до 31 січня 2017 року. У комюніке органу вказується, що чергове продовження режиму політичних і економічних обмежень пов'язане з невиконанням Росією Мінських угод.

Зараз ви читаєте новину «Санкції приборкали амбіції Кремля - російський політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути