пʼятниця, 31 жовтня 2014 10:05

Шахраї прикидаються покупцями, щоб зняти гроші з карток пенсіонерів і студентів

Шахраї прикидаються покупцями, щоб зняти гроші з карток пенсіонерів і студентів

Все частіше шахраї, які роблять махінації з електроними грошима, знаходять своїх жертв через сайти оголошень. Потерпілими стають студенти, молоді мами і пенсіонери. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів Андрій Коваленко, працівник одного зі столичних банків.

"Махінації з електронними грошима не є рідкістю, - говорить Коваленко. - Шукають жертв на сайтах оголошень. Принцип обману простий - шахрай під виглядом покупця дзвонить, погоджується на угоду і просить здійснити оплату на банківську карту ПриватБанку. Але, крім номера картки, намагається дізнатися інші дані про її власника".

Рекомендує нікому не повідомляти свої дані, крім ПІБ і номера картки.

"Шахраї все продумали. Коли людина говорить по телефону, їй важче одночасно обмірковувати і робити інші операції, - каже Андрій. - Найчастіше на цю вудочку попадаються пенсіонери, студенти і молоді мами. Вони більш наївні і довірливі. Якщо вам на телефон прийшло повідомлення з кодом, який просить назвати покупець, щоб його платіж пройшов, можете не сумніватися – ви маєте справу з шахраєм".

4 тис грн шахраї зняли з картки лучанки Оксани Малаховської. На злодіїв натрапила, коли хотіла продати дитячу коляску.

"Покупець Вітя передзвонив вранці. Я спросоння попалася на його вудочку. Зраділа, що готовий купити візок без торгу, - згадує Оксана. – Я коляску купила за 6 тисяч гривень, продавала за 4. Вітя запропонував здійснити переказ. Говорив, що він користується привілейованої послугою ПриватБанку, яка дозволяє переводити кошти без комісії. Запитав, чи в мене на картці є гроші. За його словами, на картці повинна бути сума, яку мені і мають переказати. Інакше операцію здійснити не вдасться. На картці було 7 тисяч. Півроку декретні з карточки не знімала. Хотіла купити ноутбук".

На прохання покупця, жінка вставила карту ПриватБанку в термінал.

"Ввела пін-код. Вітя казав по пунктам, що натискати, щоб отримати платіж, - говорить Оксана. - Зайшла у вікно "Операції з депозитами". В наступному меню сказав натиснути: "Відправити переказ". Все зробила, як загіпнотизована. Сама відправила йому чотири тисячі. Потім отримала есемеску, ніби я переказала гроші на чужу картку. Проплакала кілька днів. Тепер переповідаю усім знайомим, щоб не були ошуканими, як я".

Зараз ви читаєте новину «Шахраї прикидаються покупцями, щоб зняти гроші з карток пенсіонерів і студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути