четвер, 17 березня 2016 12:00

Росіяни активно беруть нові кредити для погашення старих

 

2015 року 50% російських позичальників використовували нові кредити готівкою для часткового або повного погашення заборгованості за тими ж зобов'язаннями. За перші два місяці 2016 року частка таких людей становила вже 51%. 2014-го таких людей було менше - 43%.

Про це пишуть "Известия".

"Безумовно, це викликає занепокоєння. Використання нових кредитів для погашення вже існуючих також має назву "персональна фінансова піраміда" й найчастіше призводить до збільшення кредитного навантаження", - сказав директор із продуктів "Об'єднаного кредитного бюро", дочірньої структури "Сбербанку" Олександр Ахломов.

Він вважає, що зараз закредитованість населення й без того висока, оскільки 7,7 млн осіб (18% від загального числа активних позичальників) одночасно обслуговують три кредити й більше, у середньому направляючи на щомісячне погашення своїх зобов'язань приблизно 60 тис. руб. (22 678 грн по курсу НБУ).

"Інфляція й падіння реальних доходів неминуче призводять до того, що позичальникам із декількома кредитами дедалі складніше справлятися з борговим навантаженням і вони шукають будь-яку можливість полегшити свою фінансову ситуацію, у тому числі й за рахунок нових кредитів", - вважає представник "Об'єднаного кредитного бюро".

Головний аналітик "Нордеа Банку" Дмитро Савченко пропонує розглянути також тенденцію в контексті макроекономічного стану країни. Адже за кошти, які люди віддають банкам у рахунок погашення заборгованості, вони могли купити товари. За словами аналітика, тема погашення боргу за рахунок нових позик дуже актуальна з погляду перспектив російської економіки, оскільки споживання домогосподарств становить більше половини ВВП.

"Падіння споживання є й буде в найближчі рік-два головним гальмом зростання російської економіки. Зниження реальної заробітної плати посилюється жорсткими кредитними умовами й тим, що населення витрачає половину нових позик на погашення старих. У цьому світлі можна очікувати скорочення споживання у 2016 році приблизно на 5%, що зробить найбільший негативний внесок у зниження ВВП Росії цьогоріч", - прогнозує Дмитро Савченко.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни активно беруть нові кредити для погашення старих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути