Ексклюзиви
пʼятниця, 28 серпня 2015 01:58

Росія вимагає повного погашення боргу України до кінця року

Росія вимагає повного погашення боргу України до кінця року
Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов. Фото: ria.ru

Росія вимагатиме повного погашення Україною євробондів на 3 мільярда доларів в грудні поточного року і вже знає, що буде з ними робити - планує направити на розвиток інфраструктури.

Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, в інтерв'ю телеканалу "Росія 1", передає РІА "Новини".

"Нам необхідно розвивати свою економіку, нам необхідно вкладати в інфраструктуру, тому повернення коштів, які ми повинні отримати до кінця поточного року, ці кошти підуть на розвиток інфраструктури російської економіки в найближчі роки", — сказав Сілуанов.

Він підкреслив, що, виходячи з цього, Росія буде наполягати на непорушності домовленостей з Україною щодо повернення коштів Фонду національного добробуту.

"Ми завжди стояли і будемо вимагати від України виконання зобов'язань в тих обсягах, які нею були взяті при наданні коштів Фонду національного добробуту. Ми будемо настійно вимагати повернення коштів у повному обсязі у грудні поточного року в розмірі 3 мільярдів доларів з урахуванням сплати відповідних відсотків", - сказав Сілуанов.

Нагадаємо, у четвер в ході позачергового засідання Кабміну України, прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що була досягнута домовленість між владою країни та зарубіжними приватними кредиторами про реструктуризацію боргу, зокрема, й про списання 20% українських боргових зобов'язань.

При цьому, за словами міністра, Росія, яка не входить до комітету кредиторів України, не отримає кращих умов по кредиту, ніж ті, на які погодилися інші кредитори.

Сілуанов заявив, що Росія не буде брати участь в реструктуризації. "Ми себе відносимо до офіційних кредиторів, і питання врегулювання боргу спочатку варто з комерційними кредиторами, а питання врегулювання боргу з офіційними кредиторами, з державами як Росія розглядається окремо", — сказав він.

Україна в грудні 2013 року розмістила п'ятирічні євробонди загальним обсягом 3 мільярди доларів за неринковою ставкою, випуск був повністю викуплений Росією. Сілуанов зазначив, що цей борг не є комерційним. "Коли (Україні — ред.) надавалися кошти з ФНБ, то ми їх віддавали під 5% річних. Це була підтримка бюджету України", — сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Росія вимагає повного погашення боргу України до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути