вівторок, 26 травня 2015 03:17

Росія планує заборонити поставки рибопродукції з Естонії та Латвії - ЗМІ

Росія планує заборонити поставки рибопродукції з Естонії та Латвії - ЗМІ
modney.pp.ua

Росія найближчим часом може знову залишитися без прибалтійських шпрот - Россільгоспнагляд планує заборонити поставки риби та рибної продукції з Естонії та Латвії. Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Вірогідність того, що поставки з усіх підприємств Латвії та Естонії будуть заборонені, дуже висока", - заявив "Інтерфаксу" заступник начальника управління з інспекційною роботі Россільгоспнагляду Іван Пономарьов за підсумками проведених у цих країнах перевірках рибопромислових підприємств.

Всього було перевірено 5 рибопереробних підприємств Латвії та 4 - Естонії. Це в основному виробники шпрот.

"Інспектори були глибоко стурбовані тим, що побачили, визнати систему контролю безпеки продукції, у тому числи і по бензопірену, дієвою неможливо", - сказав він, пояснивши, що ця система не дозволяє виявляти порушення.

У той же час не тільки Россільгоспнагляд, а й контролюючі органи низки країн ЄС, зокрема, Чехії, Угорщини, не раз виявляли небезпечні речовини в рибній продукції, в тому числі і бензопірен в шпротах, що поставляються Латвією та Естонією, заявив Пономарьов. У 2014 році країни ЄС виявили 20 порушень у рибній продукції, поставленої, зокрема, з Латвії.

Порушення в продукції з Латвії та Естонії виявляли і фахівці Казахстану.

За словами Пономарьова, крім цього, були виявлені порушення в системі простежуваності продукції - від постачальника до переробника.

"Загалом можна говорити про зауваження системного характеру: служби цих країн не реагують належним чином на зауваження, не забезпечуючи, таким чином, безпеку продукції", - заявив він.

Россільгоспнагляд найближчим часом опублікує звіт про перевірку з докладним викладом всіх зауважень.

В даний час постачання риби з Латвії та Естонії заборонені в рамках продовольчого ембарго, введеного Росією в серпні 2014 року. Імпорт рибних консервів не обмежений. Якщо Россільгоспнагляд прийме обмежувальне рішення, то ці країни не зможуть постачати рибу і рибну продукцію і після скасування ембарго.

Зараз ви читаєте новину «Росія планує заборонити поставки рибопродукції з Естонії та Латвії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути