середа, 25 лютого 2015 17:31

Росія намагається зацікавити Туреччину і Європу новою трубою - експерт

Росія намагається зацікавити Туреччину і Європу новою трубою - експерт

У найближчі 10 років Росія не зможе повністю відмовитися від транзиту газу до Європи через Україну.

Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Будь-які спроби транспортувати газ із Росії до Європи в обхід України обмежуються наявними трубопроводами, - зазначає експерт. - Зараз у "Газпрому" їх недостатньо, аби ігнорувати українську газотранспортну систему. Замінити її можна, якщо побудувати альтернативну обхідну ГТС. Якби Росія побудувала "Південний потік", то така можливість у неї була б. Але цей проект торік у грудні заморозили. Тому в найближчі 10 років "Газпром" змушений буде користуватися послугами нашого газогону".

Нині можливості російського "Північного потоку" обмежені, зауважує фахівець.

"Безумовно, їх можна наростити, щоб зменшити транзит газу через Україну, - каже Геннадій Рябцев. - Є іще "Блакитний потік" до Туреччини. Але його потужності недостатні, аби забезпечити європейських споживачів російським газом. Тож подібні заяви свідчать про те, що "Газпром" намагається якимось чином змінити свою довгострокову політику і зацікавити певні кола в Туреччині та в країнах південно-східної Європи можливостями прокладання нової труби через їх території".

На думку фахівця, Європа не буде повністю відмовлятися від російського газу.

"У європейців завжди прагматичний підхід до цього питання. Якщо газ від інших постачальників буде дешевшим, то вони перейдуть до співпраці з ними. Але якщо "Газпром" запропонує ніжчий рівень цін, то заяви про санкції відійдуть на другий план, а російський газ купуватиметься з такою ж приязню, як і досі. Хоча вплив Росії на Європу в газовому питанні зменшиться. Існує енергетична стратегія Євросоюзу. Поставлено завдання зменшення залежності країн ЄС від постачання енергоносіїв з однієї країни чи від одного постачальника. Гранична частка має бути 30 відсотків. Оскільки деякі країни залежать від постачання російського газу на 100 відсотків, то ситуація змінюватиметься. Але це справа багатьох років", - зазначає Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, Рада директорів ВАТ "Газпром" схвалила роботу компанії з диверсифікації експортних маршрутів, яка дозволить відмовитися від транзиту газу через Україну.

 

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається зацікавити Туреччину і Європу новою трубою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути