пʼятниця, 26 грудня 2014 14:11

Російські експерти прогнозують долар по 120 рублів

Російські експерти прогнозують долар по 120 рублів
Фото: censor.net.ua

Курс долара може піднятися до 120 рублів, а санкції будуть діяти до 2018 року. Про це пишуть "Ведомости", посилаючись на Комітет громадянських ініціатив, експерти котрого обговорювали перспективи російської економіки на круглому столі.

За словами директора Центру розвитку ВШЕ Наталії Акиндинової і керівника Економічної експертної групи Євсія Гурвича, якщо нафта буде коштувати близько $60 за барель, ВВП може впасти на 4,1%, середній обмінний курс становитиме 58,6 руб. за долар.

Це один із сценаріїв в умовах санкцій і падіння цін на нафту. Цим шляхом зараз йде економіка, пояснив Гурвич. Він передбачає вкрай жорстку бюджетну політику. Є серйозний ризик виходу інфляції з-під контролю, попередив він.

Зниження інвестицій в основний капітал наступного року може становити 17,5%, доходи федерального бюджету в реальному вираженні скоротяться на 14,8%, дефіцит бюджету становитиме 3,1% ВВП, резервний фонд на кінець року - $69 млрд.

Основне припущення економістів - фінансові санкції будуть діяти до 2018 року.

Найбільші проблеми виникнуть у бюджетній сфері: якщо фізичний обсяг ВВП за п'ять років не змінюється, реальна величина доходів федерального бюджету за п'ять років падає майже на 30%, дефіцит досягне майже 6%, а резервний фонд буде практично вичерпаний, попередив експерт.

Треба налаштовуватися на низькі ціни на нафту, вважає Леонід Григор'єв з НДУ ВШЕ. Нова рівновага передбачає середній рівень ціни нафти близько $70 за барель.

Припущення колишнього міністра фінансів РФ Олексія Кудріна таке: Росія розширює ручне управління економікою, збільшує роль держкомпаній або заходів підтримки в окремих галузях: "Ми знаходимося на шляху чи на порозі можливості створення мобілізаційного типу економіки".

Посилення контролю за рухом капіталу - одна з ознак того, що йде рух у цьому напрямку. "Як на інвесторів впливає небезпека мобілізаційного сценарію?" - запитав експертів Кудрін.

Інвестори вже зреагували на санкції: зовнішні кредитори перестали давати в борг не тільки компаніям і банкам із санкційного списку, але й решті російському бізнесу, фонди перестали купувати акції російських компаній у портфелі, зарубіжні компанії обмежили прямі інвестиції.

За грошової маси в 30 трлн руб. і резервах близько $400 млрд ми спостерігали стрибок курсу долара до позначки 80 руб. Якщо через кілька років грошова маса зросте, а ЦБ витратить резерви у відповідності з представленими у доповіді сценаріями, то так званий розрахунковий курс може перевищити 100 руб. за долар, а в разі форс-мажору може досягати і 120 руб. за долар, припускає головний економіст Сбербанку Євген Гавриленков.

Борг банків збільшився майже в чотири рази в порівнянні з серединою минулого року, адаптація до нинішнього курсу рубля не закінчилася, додає він. На його думку, говорити про середньострокові показники і зовсім безглуздо: багато факторів неможливо прорахувати, і це стосується не лише терміну дії санкцій.

 

Зараз ви читаєте новину «Російські експерти прогнозують долар по 120 рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути