Ексклюзиви
вівторок, 20 вересня 2016 10:53

Апельсини можуть подешевшати

Апельсини можуть подешевшати

Російські санкції проти єгипетських фруктів та овочів, які ця країна планує ввести від 22 вересня, ймовірно збільшать пропозицію цитрусових, картоплі та цибулі в Європі, також і в Україні. Це дозволить знизити ціни, вважає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Про це повідомляє "Шувар".

"Рішення російського уряду матиме негативні наслідки не тільки для виробників плодоовочевої продукції в Єгипті, а й для російських громадян, бо саме напередодні відкриття сезону цитрусових країна фактично залишилась без двох найбільших постачальників цієї продукції. З Єгипту РФ імпортувала майже 40 відстотків всіх апельсинів, 15 відсотків потреби російського ринку компенсувала Туреччина, щодо якої заборону в Росії ввели ще на початку поточного року", — сказала експерт.

За її словами, Єгипет і Туреччина шукають альтернативу ринку Росії, завдяки чому можна очікувати на зростання пропозиції апельсинів на європейському ринку і відповідно на зниження ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр спрогнозував вартість гречки

"Україна відчує це за умови стабільного курсу гривні, бо з Єгипту та Туреччини ми імпортували майже 70 відсотків всіх апельсинів", — додала Тетяна Гетьман.

Вона зауважує, що вплив на ринок картоплі та цибулі буде менш помітний, бо цьогоріч врожай цих культур в Україні буде непоганий і потреба в імпорті суттєво знизиться.

"Щорічно ми імпортуємо з Єгипту 1,5-2 тисячі тонн картоплі, що майже непомітно на тлі загального ринкового обсягу 2,8 мільйона тонн. Імпорт цибулі з Єгипту навіть у роки з поганим власним врожаєм не перевищує 3,5 тисячі тонн, а це менш як 1 відсоток від потреби ринку України. Останні два роки ми спостерігаємо зниження споживання імпортних овочів в Україні через іх здорожчання в умовах девальвації гривні", — сказала аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Апельсини можуть подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути