понеділок, 18 квітня 2016 16:34

Обвал цін на нафту не здешевить бензин на заправках - експерт

Обвал цін на нафту не здешевить бензин на заправках - експерт

Ціна на нафту сьогодні опустилася з $43 до $41. І в подальшому буде знижуватися до $25-30 за барель. Про це Gazeta.ua розповів заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Безрезультатні перемовини виробників нафти в Катарі 17 квітня підтвердили правильність середньострокового прогнозу цін на нафту, який ми робили на початку року. До кінця 2016 року барель нафти за першим сценарієм має коштувати 10-15, за другим - 25-30 доларів. Подорожчання вище 40 доларів за барель сталося на тлі очікувань домовленості нафтовиробників про заморожування видобутку. Спекулянти заробили на цьому, тепер ціни повертаються до економічно обґрунтованого рівня", - каже Рябцев.

За словами експерта, сировинні ринки пов'язані один з одним.

"Основні продукти експорту України - зерно та метал. Вони дешевшатимуть, зменшиться валютна виручка. А, значить, менше наповнюватиметься бюджет. Єдиний плюс - подешевшають газ та бензин на світових ринках. В Україні через високий курс долара та євро зниження цін на енергоносії буде незначним", - зазначає він.

Через дешеву нафту російська економіка зазнає краху, - вважає аналітик.

"Якщо події розгортатимуться за першим сценарієм і ціни впадуть до 10-15 доларів за барель, за півроку російський бюджет матиме значні втрати. Можлива зміна політичного курсу. Російські олігархи перерозподілять національні багатства та прибуткові компанії. За другим сценарієм наслідки для північного сусіда будуть менш трагічними. Росію витіснять з європейського ринку енергоносіїв. Рівень життя погіршуватиметься поступово. Зараз росіяни почали застосовувати інформаційні провокації. З їхньої подачі розійшлося повідомлення, що ніби-то вдалося домовитися з Саудівською Аравією про замороження видобутку нафти. Не виключено, що Росія почне ще одну "побєдоносную войну". Наприклад, підтримає Вірменію в Нагірному Карабасі. Можливе загострення конфлікту на Донбасі. Для Росії важливо підвищити рівень терористичної загрози. Тоді ризики закладаються у ціни", - додає Геннадій Рябцев.

Зараз ви читаєте новину «Обвал цін на нафту не здешевить бензин на заправках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути