пʼятниця, 25 листопада 2016 13:08

Не замерзли: Україна рік прожила без російського газу

Не замерзли: Україна рік прожила без російського газу
112.ua

Сьогодні виповнився рік, протягом якого Україна не купила жодного кубічного метра газу в Росії.

Про це у Facebook написав голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

"Подія символічна не тільки для українського, але й для європейського ринку газу. Оскільки багато наших закордонних партнерів ще два роки тому вважали це неможливим", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не хоче російського газу за ціною $180 - Путін

Три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності України від північного сусіда, йдеться у відкритому листі Нафтогазу, який розмістили на сайті компанії.

"Цю залежність реалізовували за допомогою обсягів постачання та ціни на російський газ. Вона примушувала Україну до політичних та економічних поступок. Особливо болісною для України вона стала після початку військової агресії з боку Російської Федерації та анексії Криму навесні 2014 року. Подолання газової залежності виявилося головним викликом 2014-2015 років. Без створення альтернативних шляхів надходжень газу з Європи, Україна змушена була б купувати газ у Росії. Також необхідно було доплатити Газпрому за невикористаний у минулих роках газ", - зазначають у компанії.

Україна досягла рекорду з імпорту газу зі Словаччини. Україна купує російський газ у Словаччині за $320-330 за 1000 кубометрів. Водночас Росія заманювала Україну 100-доларовою знижкою і пропонувала купувати газ по $385 за 1000 кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «Не замерзли: Україна рік прожила без російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути