середа, 13 липня 2016 09:28

Нафта дешевшає через дані США

Нафта дешевшає через дані США

Нафта впала в ціні в середу через істотне збільшення її запасів минулого тижня. На 9:00 за Києвом марка Brent подешевшала на 1,16% до $47,90 за барель. WTI впала в ціні на 0,98% до $46,34 за барель.

"Вчора Американський інститут нафти заявив, що запаси сирої нафти за тиждень з 2 по 8 липня несподівано збільшилися на 2,2 мільйона барелів. Пізніше Міністерство енергетики США опублікувало аналогічні оцінки", - повідомляє Investing.com.

Учора нафта подорожчала більш як на 4% після того як ОПЕК у своєму прогнозі на 2017 рік передбачила, що світовий попит на нафту наступного року перевищуватиме обсяг видобутку. За даними організації, в червні її обсяг видобутку нафти склав у середньому 32,86 млн барелів на день, збільшившись на 264 тис. до попереднього місяця.

Хоча обсяг видобутку зріс у низці країн, включно з Нігерією, Іраном, Саудівською Аравією, Лівією і ОАЕ, він зменшився у Венесуелі і Іраку. Обсяг видобутку в Саудівській Аравії, найбільшому експортері світу, зріс на 66,5 тис. барелів на день до 10,308 млн. У оцінці також враховано повернення Габону до нафтової картелі, що додало до червневого обсягу видобутку 214 тис. барелів на день.

ОПЕК очікує, що світовий попит на нафту зросте наступного року на 1,2 млн барелів на день до 95,3 млн, перевищивши очікувану пропозицію. ОПЕК сподівається, що світова пропозиція в цьому кварталі різко впаде на 1,4 млн барелів на день до 94,3 млн, що забезпечить істотний висхідний тиск. Крім того, картель очікує, що за наступний рік обсяг видобутку нафти за межами ОПЕК зменшиться з поточного прогнозу на 2016 року в 56 млн барелів на день до 55,9 млн.

"Зменшення обсягу видобутку нафти за межами ОПЕК, що відбувається цьогоріч, продовжиться 2017-го, але повільніше. Ринкові умови допоможуть зменшити надлишкові запаси нафти 2017-го", - заявила ОПЕК у звіті.

ОПЕК також пояснила збільшення середньої ціни свого кошика нафтопродуктів на 40% у 2-му кварталі масштабним скороченням виробництва в Нігерії і Канаді, а також відновленням на ринках після рішення Великої Британії вийти з ЄС. Цей відкат став для ОПЕК найбільшим квартальним приростом в історії.

Ціни на нафту різко впали за останні 2 роки з пікового рівня в $115 за барель, якого вони досягли в червні 2014-го. Восени минулого року ОПЕК вразила світовий ринок енергоресурсів своїм стратегічним рішенням залишити обсяги виробництва на рівні вищому 30 млн барелів на день, відмовившись від високих цін на користь частки ринку. Ця тактика стала причиною тривалої боротьби між ОПЕК і американськими компаніями з видобутку сланцевої нафти, яка заполонила світовий ринок енергоресурсів надлишковою пропозицією, заявила ОПЕК.

Зараз ви читаєте новину «Нафта дешевшає через дані США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути