понеділок, 01 вересня 2014 18:15

"Нацбанк не контролює проблемні банки" - експерт

"Нацбанк не контролює проблемні банки" - експерт

П'ять банків за останні півроку збанкрутувало, ще в 16 затримують виплату депозитів. Економісти радять обирати для депозитів банки, які пропонують середні відсотки на ринку, не вкладати туди понад 200 тис. грн. Це максимальна сума, яку відшкодовує Фонд гарантування вкладів.

"Зараз ситуація нетипова, тому керуватися одними лише чутками про банк і використовувати якісь чіткі критерії до вибору фінустанови марно. Надійний банк дуже важко обрати, - розповідає ОлексійЛупоносов, кандидат економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.ua. - Із 176 банків половина – проблемних. На банківську систему впливає перегрупування політично-фінансових груп, війна, підготовка до парламентських виборів і сама політика кожного із цих банків."

Олексій Лупоносов радить перед відкриттям депозиту на значну суму консультуватися із економістами та спеціалістами банківської справи.
"Якщо люди хочуть замовити вікна, підлогу чи ремонт, звертаються до фахівця, коли прагнуть розмістити заощадження, назбирані протягом всього життя – чомусь діють на власний розсуд".

Надійність банку залежить від того, куди його адміністрація інвестує кошти, наскільки має великі резерви, яке співвідношення між кредитами і депозитами, хто його власник.

"Цю інформацію широкому загалу ніхто не повідомляє. Більшість вітчизняних банків вкладають не в прибуткові проекти, а залучають гроші, щоб віддати попередні депозити. Тобто діють як фінансові піраміди. Дізнатися, куди вкладає банк, може лише спеціаліст. Всім статистикам на офіційних сайтах довіряти не варто. Банки її підробляють, аби сплачувати менші податки й в той же час показати Нацбанку, що проблем не мають. Нацбанк не перевіряє і не контролює нікого. Починає щось робити, коли вже проблема заборгованості банку перед вкладниками стає явною".

Зараз ви читаєте новину «"Нацбанк не контролює проблемні банки" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути