середа, 29 серпня 2012 23:40

На Кіровоградщині відкриється перша сонячна електростанція

На Кіровоградщині відкриється перша сонячна електростанція
tsn.ua

Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає зниження імпорту енергоресурсів за рахунок енергозбереження. Так, у Кіровоградській області працює кілька підприємств, що виготовляють альтернативне паливо – пілети і брикети із сільгосп відходів. Цього року подібним паливом опалюватиметься 21 навчальний заклад області. Енергію вітру використовують і окремі домогосподарства Кіровоградщини. Проте, перше значне вливання в енергосистему України область почне здійснювати восени. До жовтня ввійде в експлуатацію сонячна фотоелектростанція, що в селі Іванівка, Новоукраїнського району.

Площа майбутньої фотоелектростанції 2,7 гектара. Очікується, що вона буде продукувати 1,3 мегавата електроенергії, що її постачатиме в електромережу України.

Власник, Сергій Омельяненко, розповідає, що якби дана фотоелектростанція була розміщена в Криму, то окупилась вже за чотири роки, а на Кіровоградщині лише за чотири з половиною. Причини у тому, що в нас менше первинної сонячної енергії. Проте, і в хмарну погоду, і в зимову негоду сонячні батареї черпатимуть природну енергію. Самі сонячні панелі завжди теплі, тому сніг на них одразу танутиме. Вони практично самоочисні. Сніг може затриматись уночі, але з першими променями сонця зійде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобилі видобуватимуть сонячну та вітрову електроенергію

Щоб створити таку електростанцію перш за все довелось подати всі необхідні папери для отримання землі за цільовим призначенням. Словом, багато чиновників, паперів і підписів. Весь процес зайняв близько двох місяців. Власник зізнається, півтора місяці не зважаючи на зібрані папери справа стояла на місці, проте із допомогою керівництва області потім вирішилась буквально за два тижні.

"Наступним вагомим кроком були договори з „Обленерго", адже ми буде використовувати їх лінії, щоб закачувати електроенергію. А на завершальному етапі необхідно буде отримати ліцензію і затвердити зелений тариф для нашого господарства по продажу електроенергії з Національною комісією з питань електроенергетики", – розповідає пан Омельяненко.

Говорити про те, що дана електростанція зможе конкурувати з кримськими за потужностями не варто. Проте, в день, коли споживання електроенергії найбільше і її навіть бракує, робота цієї станції буде підтримувати баланс в енергосистемі області.

Директор фірми-підрядника "Рентехно", Дмитро Лукомський, розповідає, що за найоптимальніших умов станція зможе забезпечувати весь Новоукраїнський район. Але якщо порівнювати наприклад з атомною електростанцією, то потужність іванівської електростанції дорівнює лише одній сотій атомного блоку. Проте, великим плюсом сонячної енергетики є те, що в ній відсутні механічні деталей і двигунів. Відповідно гарантійний термін експлуатації комплектуючих – десять років, а термін експлуатації 20-30 років. Такі об'єкти є екологічними, швидко монтуються і не пошкоджують ґрунти, переконують підрядники.

Підтримка держави у розвитку зеленої енергетики у тому, що вона затверджує "зелений тариф" - тобто купує подібну енергію дорого, чим прагне стимулювати використання екологічно безпечної поновлюваної енергетики.

Зараз ви читаєте новину «На Кіровоградщині відкриється перша сонячна електростанція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути