Ексклюзиви
вівторок, 16 серпня 2016 09:40

Мінімальна зарплата зросла у 100 разів

Мінімальна зарплата в Україні введена 1991 року, коли країна стала незалежною. На той момент вона становила 180 крб. Під час переходу на гривню з 1996 року мінімальний заробіток становив 15 грн. Цього було достатньо аби купити продуктів, простий одяг та оплатити комунальні послуги. Про це розповів економіст Андрій Лисенко.

"Інші проблеми позв'язані з масовою невиплатою зарплат. Деякі підприємства затримували платню по пів року і більше. Держава їх ніяк не наказувала, - каже Андрій Павлович. - За щастя було отримувати зарплатню через 2 місяці після початку роботи."

У той період українцям відкрили кордони і вони могли їздити в Польщу, Білорусь та Росію без додаткових паспортів.

"Замість зарплати заводи часто розраховувались запчастинами, деталями чи натуральними продуктами. Моя мати отримувала кілька мішків цукру, сусіди мали борошно. Так між собою обмінювались. А от сусідам з іншого боку не пощастило, бо їм на заводі давали пластикову тару, яку в той час ніде не використовували. Зате, її купували у Польщі, - згадує. - Возили ковбаси, сири, запчастини до сільгосптехніки, горілку. З-за кордону везли назад імпорт- куртки, джинси, жуйки. В той період бізнес можна було розпочати на будь-чому. Усі торгаші, що зараз мають шкіряні бутики, вихідці з дев'яностих. Побажання жити лише на одну зарплатню було прокляттям. Усі люди мали якісь підробітки."

У той час дуже мало платили за компослуги, а ринки забив дешевий товар, але не секон-хенд.

"Взуття на сезон можна було купити за 50 центів або 1 гривню. За долар продавали хороше шкіряне взуття. Комунальні послуги коштували копійки. Ми з дружиною за двокімнатну квартиру віддавали 72 копійки. Єдине, що тоді в нас не було гарячої води."

Мінімальна зарплата незалежної України становила 7,9 дол. або 15 грн. В більшості люди з освітою отримували від 35 грн до 60 грн. З травня цього року мінімальна зарплата становить 1450 грн або 58 дол. Середня по Україні - 5337 грн або 213 дол. Фактично мінімальна зарплата за 20 років зросла у 100 разів. Якщо порівнювати її у доларовому еквіваленті, то зростання відбулося лише у 7 разів.

З 2005 року мінімальна зарплата зростала щокварталу.

 

"Вже з 2000 років українці живуть переважно за зарплатню. Хоч зарплата і зросла, але й витрат стало значно більше. Наприклад, з'явилися витрати на мобільний зв'язок, інтернет, кабельне телебачення. Суттєво подорожчали комунальні послуги, транспорт", - додав експерт.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня знецінилася у 12 разів

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата зросла у 100 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути