Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2014 14:39

Кремль засекретить чверть витрат наступного бюджету

Кремль засекретить чверть витрат наступного бюджету
Найбільше приховують витрати на силовий блок Фото: wartime.org.ua

Бюджетний комітет Державної Думи Росії  схвалив до першого читання проект федерального бюджету на 2015-2017 роки, в якому приховано чверть видатків.

Втім, можливостей обговорити проект цього року менше, ніж рік тому, пише Комерсант.

Як констатують Російська академія народного господарства і держслужби при президенті РФ (РАНХиГС) та Інститут Гайдара у своєму висновку, майже чверть бюджетних витрат в 2017 році буде закритою

В оборонних витратах, які вже у 2015 році зростуть на 33%, засекречені більше двох третин асигнувань, у тому числі вперше - всі держзакупівлі армії. 289 млрд руб. нових секретних витрат у бюджеті утворилися вже "по дорозі з Мінфіну в Держдуму".

Експерти відзначають наявність у кінцевій версії документа змін і непрозорість бюджету на 2015-2017 роки взагалі, в основному за рахунок зростання в ньому видатків на силовий блок.

Секретні і цілком таємні видатки в бюджеті 2015 року становитимуть 21% всіх витрат - це 4,2% ВВП.

Ще у 2006 році за закритими статтями розподілялося 11,8% бюджетних витрат, а в 2017 році вони складуть 24,6%. З 2011 року в бюджеті засекретили навіть незначну частину (0,1% від загального фінансування) видатків на культуру і кінематографію, 7,8% видатків на дошкільну освіту та 5,7% витрат за статтею "Періодична преса та видавництва".

Вперше, констатують експерти, виявлено фінансування в бюджеті секретних прикладних наукових досліджень в галузі загальнодержавних питань - на 116 млн руб.

При цьому наголошується, що в бюджеті на 2015-2017 роки відсутні відомості про витрати на утримання військовослужбовців. Більше того: всі витрати розділу "Національна оборона" на закупівлю товарів, послуг та робіт у бюджеті повністю приховані.

Експерти припускають, що суттєвий приріст оборонних витрат (на 33%, в тому числі за графою "Збройні сили" - на 29,3%) пов'язаний з необхідністю "за всяку ціну" виконати держпрограму озброєнь на 2011-2020 роки, яка закривається у 2015 році через набуття чинності з 2016 року нової. Зростання інших "силових" розділів бюджету не таке велике - наприклад, розділ "Національна безпека і правоохоронна діяльність", збільшиться фінансування на 3,7%. Однак гігантські і повністю закриті цифри опублікованого проекту навряд чи остаточні - зокрема, експерти виявили приріст закритих витрат на 289 млрд руб. між 16 вересня (публікація проекту для антикорупційної експертизи) та 30 вересня (внесення проекту до Держдуми).

Зазначимо, "силові" проблеми бюджету не єдині. Експерти констатують зростання у видатках бюджету ваги підрозділу "Інші загальнодержавні питання" (з 19,4% всіх витрат на "Загальнодержавні питання" в 2014 році до 38,8% у 2017-му), ряд проблем з розрахунками трансфертів Пенсійному фонду (експерти вважають їх заниженими і припускають, що за цифрами може ховатися намір Мінфіну тихо продавити часткове скасування виплат базової пенсії працюючим пенсіонерам).

 

Зараз ви читаєте новину «Кремль засекретить чверть витрат наступного бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути