вівторок, 24 листопада 2015 18:20

Київські ринки перенаповнені шампіньйонами

Київські ринки перенаповнені шампіньйонами

У листопаді ціна на гриби сильно впала. Кілограм продають по 19-23 гривні. На ринках великий вибір через те, що вийшли торгувати дрібні фермери. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів директор Національного грибного агентства UMDIS Роман Столпер.

"Ціна на гриби цього року падала кілька разів. Вперше сильне падіння відбулося у вересні, коли почали блокаду Криму. Туди йшла значна частина грибів. Зараз ціна постійно коливається. Буває день, що сильно росте, буває навпаки зменшується. Це залежить від кількості товару на ринку. Якщо виходять дрібні фермери з товаром — вона падає. Україна вирощує велику кількість грибів. Торік частина товару йшла на експорт. Великі партії купували Росія і Молдова. Найбільш ходовий товар - шампіньйони. Глив їдять вдесятеро менше. Але зараз ринки перенаповнені одноманітним товаром".

Перевиробництво призведе до того, що закриються невеличкі дрібні фермери, або ще більше знизиться ціна.

"Працювати з грибами стає важче. Виживають лише ті виробники, які стабільно дають великі партії, - каже підприємець Микола з Київської області. - Я грибами займаюся понад 17 років. Вирощую лише шампіньйони. Люди зараз стали менше купувати, бо для них навіть така ціна дорога. Аби розвиватись треба мати власні холодильники, хороші теплиці, гарних працівників. Лише щоб навчити працівника зрізати гриби треба місяць".

Найбільше грибів вирощують у Київській області та на Західній Україні. В Київській та Одеській Областях вирощують шиїтакі.

"Кілограм делікатесу коштує 200 гривень. Його мало беруть. Хоч сам гриб дуже корисний. За смаком нагадує курку зі смаженою цибулею. З такими грибами варто йти лише в супермаркети", - каже виробник грибів шиїтаке Володимир з Одещини.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано 200 підприємств по вирощуванню грибів. За рік вони вирощують 60 тисяч тон грибів. Цього року закрилось найбільше підприємство з виробництва грибів "Міко-Фуд", воно працювало в Авдіївці. Також припинило роботу Луганське підприємство, його розбомбили снарядом.

Зараз ви читаєте новину «Київські ринки перенаповнені шампіньйонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути