понеділок, 22 серпня 2016 13:29

Гривню знецінюють штучно - економіст

Гривню знецінюють штучно - економіст
agropolit.com

Гривню знецінюють штучно, аби наповнити бюджет.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Зараз девальвація гривні не має жодних економічних причин. Уже рік три основні фактори, які формують курс, мають позитивні показники. Маємо позитивний експортно-імпортний зовнішньоторгівельний баланс. За підсумками першого півріччя, експорт пеервищує імпорт. Платіжний баланс теж позитивний. Третій фактор - це державний борг. Зараз він не тисне на курс гривні, бо торік Україна отримала реструктуризацію зі списанням 20% держборгу", – каже економіст.

На його думку, економічна ситуація дає підстави не тільки на утримання курсу гривні стабільним, але й на зміцнення. Однак уряд іде найлегшим шляхом для себе і експортерів.

"Нинішню девальвацію, очевидно, запланував уряд і Нацбанк. Про це свідчить те, що в бюджетній резолюції на наступний рік закладено прогнозний курс 27,2 гривні. За рахунок девальвації вони вирішують 2 завдання. По-перше, наповнюють бюджет через інфляційний ефект, який піде після девальвації. По-друге, задовольняють апетити експортерів. Це - найлегший шлях для уряду й експортерів, але для громадян і підприємств, які не експортують товари, це означає зниження платоспроможності", – зазначає Андрій Новак.

За словами експерта, спрогнозувати курс до кінця року неможливо, бо незрозуміла стратегія Нацбанку.

"Можемо орієнтуватися тільки на бюджетну резолюцію на наступний рік. Однак, коли хочуть досягнути прогнозованого курсу в 27,2 долари за гривню, важко передбачити", – каже Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НБУ пояснили, що робити з пошкодженими доларами і євро

Нагадаємо, у Нацбанку подорожчання долара назвали ситуативним.

Зараз ви читаєте новину «Гривню знецінюють штучно - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути