Ексклюзиви
середа, 16 вересня 2015 16:56

Горілчаний король з Одеси поклав око на "Укрспирт"

Горілчаний король з Одеси поклав око на "Укрспирт"

Як пише сайт Экономические Известия, у Мінагрополітіки завершився проміжний етап конкурсного відбору на посаду одного з ключових підприємств галузі, монополіста ДП "Укрспирт". Із 37 кандидатів комісія відібрала всього п'ять. Голосування, відбір, співбесіди – все це дотримано і формальності виконані бездоганно.

Залишилося зрозуміти, що там із здоровим глуздом і конфліктом інтересів в однієї з кандидатур: у півфінал вийшов викладач університету "Одеська юридична академія" Григорій Трипульський. Юрист, бізнес-консультант, як він себе називає, представив двосторінковий план розвитку компанії з мільярдними оборотами і правами на державну монополію виробництва спирту.

В кінці своєї декларації про наміри, пан Трипульський взагалі зізнається, що досвіду не має, але готовий спробувати: "я не маю досвіду роботи на держслужбі і державних підприємствах, проте є великий досвід управління великими приватними структурами, я можу швидко створити нормальний механізм управління ДП "Укрспирт".

І навіть це було б не так страшно, але тут є маленька неправда – з відомого керівного досвіду пана Трипульського в більш менш значимих бізнесах можна виявити лише ТОВ "Невада" - оператор ігрового бізнесу, що знаходився в Одесі.

Далі – ще цікавіше: приблизно півгодинний пошук у Гуглі та за цілком відкритими джерелами дає інформацію про те, що Григорій Трипульський є протеже відомого одеського бізнесмена Бориса Кауфмана. Там і спільна робота в Одеській міськраді, і юридичний супровід бізнесів Кауфмана, і багато чого ще – публікацій є безліч.

Зараз тільки вже зовсім ледачий сайт не пише про те, що Кауфман за часів Януковича був бізнес-партнером старшого сина президента, Олександра, і займався відразу трьома аеропортами - Бориспіль, Одеським і Сімферопольським. А в одеських ЗМІ час від часу проскакують публікації про те, що Кауфман навіть за губернатора-Саакашвілі контролює принаймні частину фінансового потоку, що поступає від контрабанди тютюнових виробів через порти, що знаходяться поблизу Одеси. Місцеві газетярі іменують Кауфмана не інакше, як "тютюновим королем". Заробіток на "лівих" сигаретах - тема для окремого розслідування, в даному випадку важливо, що і тютюн, і спиртне – це підакцизна продукція, яка в разі тіньового обороту дає не те що над-, а мегаприбутки.

І за всім цим контрабандно-морським-авіаційним і готельно-банківським сьогоденням Кауфмана журналісти якось упустили його багате алкогольно-спиртне минуле. З 1996 по 2008 рік – цілих 12 років Борис Кауфман успішно займався солодким алкогольним бізнесом в корпорації "Оверлайн". Вершиною кар'єри Кауфмана був 2002 рік – тоді він зайняв пост президента корпорації "Оверлайн". До неї увійшли Перший лікерогорілчаний завод, Одеський завод шампанських вин (ТМ "Одеса", ТМ L'Оdessika), "Ізмаїльський винний завод" (ТМ "Ізмаїл"), Торговий Дім GoldenLine, агрофірма "Ізмаїл". У 2008 році, практично на порозі кризи, Борис Кауфман продав усі свої легальні алкогольні бізнеси.

Але, судячи з появи в півфіналі конкурсу на посаду директора ДП "Укрспирт" такої фігури, як Григорій Трипульський, "стара любов – не іржавіє".

Поява на чолі державного спиртного мопоноліста ставленика приватного алкогольного оператора – це блискучий шаховий хід. Це прямо прорив. Тому що ринок алкоголю в Україні вибудований так, що всі вітчизняні виробники спиртних напоїв зобов'язані купувати спирт виключно в державної спиртної монополії (ДП "Укрспирт"). Той, хто управляє держконцерном, по суті, негласно і неформально, але вельми прибутково особисто для себе контролює весь ринок міцного і не дуже міцного алкоголю в країні. Власне, це те, чим "сім'я" успішно займалася до весни 2014 року.

Отже якщо Кауфман проведе свого пішака – Трипульського – у ферзі, він виграє партію, на кону якої весь ринок алкоголю в Україні.

І це ми ще не поговорили про перспективи приватизації, про її форми, характер тощо – там можливі зовсім запаморочливі гамбіти.

На юридичній і антикорупційній мові ситуація довкола проходження Григорія Трипульського в півфіналісти називається конфліктом інтересів. У таких випадках прийнято, як мінімум, відкликати свою кандидатуру – щоб уникнути цікавішого розвитку подій за участю Антикорупційного бюро України.

А безпорадна і куца "програма реорганізації та приватизації", виставлена паном Трипульським, – вона особливого значення навіть не має. Можливо, над її складанням тому і не працювали, що реалізовувати збиралися зовсім інші плани.

Зараз ви читаєте новину «Горілчаний король з Одеси поклав око на "Укрспирт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути