четвер, 17 грудня 2015 16:34

Гонтарева розповіла, якою буде інфляція наступного року

Гонтарева розповіла, якою буде інфляція наступного року

Національний банк прогнозує, що до кінця 2016 інфляція становитиме 12 відсотків. Про це розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева на прес-конференції в четвер.

"Ми дотримуємося стриманої монетарної політики, тому вирішили зберегти облікову ставку на рівні 22 відсотків. Збереження облікової ставки на поточному рівні обумовлене необхідністю пом'якшити можливий негативний вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на ціни і підтримати уповільнений інфляційний тренд на рівні 12 відсотків до кінця 2016 року", - сказала Валерія Гонтарева.

За словами голови НБУ, інфляційна динаміка загалом відповідає прогнозу Національного банку. В листопаді вона в річному вимірі залишилася майже на рівні попереднього місяця - 47 відсотків. А базова інфляція продовжувала знижуватися і досягла 38 відсотків. Нацбанк очікує, що ця тенденція триватиме і надалі. Зменшення динаміки інфляції визначатиме низький споживчий попит та низька вартість енергоресурсів.

"Динаміка інфляції може відхилятися від прогнозованого тренду під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, які перебувають поза контролем монетарної політики Національного банку. Наприклад, зміна цін на сировинні товари, нафту та інші високоволантильні компоненти індексу споживчих цін. Незважаючи на очікування дезинфляції, правління Національного банку усвідомлює наявні ризики посилення тиску на ціни", - застерегла Валерія Гонтарева.

Серед ризиків вона назвала політичні події в Україні, затримки траншів МВФ, зниження цін на товари українського експорту - метал та зерно. Але падіння експортних надходжень від продажу сировини та агропродукції компенсуватиметься здешевленням імпортних енергоносіїв. Відновлення цін на нафту не очікують у найближчій перспективі. Іншим чинником зростання інфляції буде підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів. Зокрема, можливе збільшення цін алкоголь і тютюн.

Зараз ви читаєте новину «Гонтарева розповіла, якою буде інфляція наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути