Ексклюзиви
середа, 24 червня 2015 10:11

Французька Total через санкції пішла зі спільного з "Газпромом" проекту

Французька Total через санкції пішла зі спільного з "Газпромом" проекту
Фото: vedomosti.ru

Французька компанія Total передасть "Газпрому" 25% в проекті Shtokman Development AG, створеному в 2008 році для розробки Штокманівського родовища.

 Наразі проект заморожений, пишуть "Ведомости" з посиланням на джерела.

 "При відновленні Штокманівського проекту "Газпром" покличе Total першою брати участь в ньому", - цитувала прес-служба "Газпрому" главу компанії  Міллера після його зустрічі з головою правління Total Пуянне.

 Угода акціонерів Shtokman Development AG, в якій "Газпрому" спочатку належав 51%, Total – 25%, а Statoil – 24%, закінчилась влітку 2012 року. Інвестиційне рішення за проектом не прийняли, і Total зі Statoil мали повернути частки "Газпрому".

Statoil це зробила, списавши 335 млн дол. збитків. Total залишилася в проекті, а 350 млн дол. збитків списала тільки в квітні торік. Сам "Газпром" повідомив у березні, що може списати 22,3 млрд руб. збитку.

Сторони не повідомляли, на якій юридичній підставі Total досі залишалася у проекті.

Торік влітку старший віце-президент компанії Майкл Боррелл заявив, що Total запропонувала "Газпрому" нові технології для розробки родовища і сподівається на якнайшвидше відновлення проекту.

 Але потім Захід ввів санкції проти Росії. В кінці квітня 2015 року Total заявила, що отримала дозвіл французьких властей працювати тільки на трьох проектах в Росії. Санкції не дозволяють Total працювати з "Лукойлом".

Через санкції Total зіткнулася з проблемами залучення проектного фінансування для "Ямал СПГ", а також припинила скупку акцій "Новатеку".

Чи заважають санкції Total продовжувати роботу над Штокманом, компанія не повідомляла.

Однак, як вважають аналітик "Сбербанк CIB" Валерій Нестеров та портфельний керуючий GL Financial Group Сергій Вахрамєєв, саме санкції – одна з головних причин виходу Total з проекту.

На проект також вплинули низькі ціни на нафту. Він може окупитися лише при ціні газу 460 дол. за тис. куб. м, а для цього ціни на нафту повинні збільшитися вдвічі, каже Вахрамєєв.

Штокманівське родовище на шельфі Баренцева моря з запасами 3,9 трлн куб. м газу відкрили у 1988 році. Тут добувати понад 70 млрд куб. м газу в рік, це 11% від поточного рівня видобутку газу в РФ. На базі родовища планувалося створити завод СПГ для поставок в США, але цьому завадила сланцева революція. Зараз Штокман стоїть в плані розробки тільки після 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Французька Total через санкції пішла зі спільного з "Газпромом" проекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути