Ексклюзиви
вівторок, 06 жовтня 2015 15:59

Експерт прогнозує подорожчання дизпалива

Експерт прогнозує подорожчання дизпалива
Сергій Куюн. Фото: ukr.media

Найближчим часом ціни на бензин в Україні продовжать знижуватись, а на дизельне паливо зростуть.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн.

"До цього (зниження цін на бензин - ред.) є передумови у вигляді стабільного курсу гривні і більш-менш стабільних котирувань на ринку нафти", - заявив експерт.

При цьому він зазначив, що для нормальної роботи ринку в Україні і прогнозованості цін, держава має знищити тіньовий ринок пального.

"На ринку 25% - контрабанда і фальсифікат. Які можуть бути закони ринку за такої контрабанди? Це робить його деформованим і непрогнозованим", - зазначив Куюн.

За словами експерта, дизельне паливо важче підробити, ніж бензин, тому в цьому сегменті менше тіньового продукту, краще працює конкуренція і ціни більш рівномірні.

"Зараз ціни на дизельне паливо нижчі, ніж ми прогнозували. Думаю, найближчим часом вони дещо зростуть. Водночас, ціни на бензин мають ще знизитись, тому що потенціал фактору стабільності курсу і котирувань ще не вичерпався", - прогнозує аналітик.

На думку Куюна ціни знижуються повільно також через невпевненість виробників у подальшому зростанні гривні.

Зазначимо, що прямого з'язку між майбутніми місцевими виборами в Україні та цінами на пальне експерт не бачить.

Водночас, зазначає він, вони впливають на ціни опосередковано — через побоювання виробників щодо стабільності курсу валют в країні після виборів.

"Є побоювання, як минулого року — коли тримали курс до парламентських виборів, а потім відпустили. Тому зараз ці очікування, імовірно, також закладають. Навіщо поспішати знижувати ціну, якщо доведеться її знов піднімати, думають на ринку", - сказав Куюн.

Нагадаємо, що сьогодні низка мереж автозаправок в Україні знизили ціни на 0,4-0,6 гривні за літр. Водночас, в період з 2 по 5 жовтня найбільші оператори знизили ціни на пальне на 0,5-1 гривню за літр.

Зараз ви читаєте новину «Експерт прогнозує подорожчання дизпалива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути