Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 11:37

Експерт попередив про загрозу національній безпеці в енергопостачанні

Експерт попередив про загрозу національній безпеці в енергопостачанні
Андерс Аслунд радить уряду України продати міноритарні пакети за мінімальною ціною, встановленою державою єдиному зацікавленому покупцеві. Фото: biz.nv.ua

В України є проблеми з національною безпекою в енергопостачанні.

"Це незбагненно, що в одинадцяти з 24 українських обленерго значною часткою володіє російський націоналіст Олександр Бабаков. Він перебуває під санкціями через роль в російській окупації та анексії Криму. Тоді обіймав посаду віце-спікера російської Думи", - заявив аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд, пише ukrainian.voanews.com.

За його словами, Олександр Бабаков також фігурує у так званих "Панамських документах".

Аналітик радить Україні заморозити активи російсього націоналіста з огляду на питання національної безпеки.

"Ми турбуємось через російські кібератаки на українську енергомережу. Це у той час, як значною її частиною володіє, контролює та управляє ворог", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може втратити $5 млрд через корупцію у Держегеонадрах

Крім Бабакова, ще одним власником є Костянтин Григоришин. Раніше був російським громадянином. Зараз отримав українське громадянство.

"Україна володіє міноритарними пакетами акцій в багатьох обленерго. Кожна з компаній перебуває під контролем одного, чи двох великих бізнесменів. Тому уряд має продати міноритарні пакети за мінімальною ціною, встановленою державою єдиному зацікавленому покупцеві. Це було частково зроблене минулого року. Уряд передбачив продаж ще десяти міноритарних пакетів акцій", - підсумував Аслунд.

В Україні від початку року видали понад 474 спеціальних дозволів на користування нафтогазовими ділянками надр. З них 267 належать держпідприємствам. 204 знаходиться у власності приватних компаній. Більшість спецдозволів держкомпаній контролює Нафтогаз. Водночас половиною дозволів приватним компаніям володіють олігархи. Серед них Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, Павло Фукс. Також нардепи Ігор Котвицький, Вадим Новинський, Леонід Козаченко, Юхим Звягільський, Олександр Онищенко та екс-міністр екології уряду Азарова - Микола Злочевський.

Зараз ви читаєте новину «Експерт попередив про загрозу національній безпеці в енергопостачанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути